x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a fost Traian Băsescu scos basma curată de acuzele de rasism. MOTIVAREA Consiliului pentru Combaterea Discriminării

Cum a fost Traian Băsescu scos basma curată de acuzele de rasism. MOTIVAREA Consiliului pentru Combaterea Discriminării

de Elena Stan    |    09 Iul 2013   •   18:18
Cum a fost Traian Băsescu scos basma curată de acuzele de rasism. MOTIVAREA Consiliului pentru Combaterea Discriminării
Sursa foto: Intact Images

Declaraţia Preşedintelui Traian Băsescu, cu privire la natalitate şi la femeia romă, nu constituie un act de discriminare fiind la limita libertăţii de exprimare, potrivit Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În acest sens, CNCD a decis că “declaraţia nu întruneşte elementele constitutive ale art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 2, alin. (4) şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, încadrându-se în limitele libertăţii de exprimare prevăzute de art. 2, alin. (8) din acelaşi act normativ”. 

Cu alte cuvinte, Băsescu Traian nu a fost sancţionat nici măcar cu un avertisment de CNCD, de amenda cuprinsă între 2.000-100.000 de lei, aşa cum se aşteptau reprezentanţii ONG-urilor, nici vorbă. “Nu am trimis încă răspuns oficial către reprezentanţii părţilor deoarece suntem în curs de redactare a hotărârii motivate şi suntem în termen legal, adică avem la dispoziţie 30 de zile în care trebuie să trimitem hotărârea. Dintre cei nouă membri ai Colegiului director, doi au lipsit deoarece erau în concediu, unu s-a abţinut, iar şase au ajuns la concluzia că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu nu este o faptă contravenţională şi este în limita libertăţii de exprimare”, ne-a explicat Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Semnatarii plângerii nu au primit hotărârea CNCD

Reprezentanţii ONG-urilor care l-au reclamat pe Băsescu la CNCD sunt surprinşi de decizia luată de instituţia care trebuie să apere drepturile cetăţenilor, precum şi de modul de acţiune.  “Am înţeles că au postat pe site la ei, la CNCD, un comunicat în care este făcut public verdictul în dosarul în care mai multe organizaţii neguvernamentale l-au acuzat de discriminare pe preşedentele Traian Băsescu. Noi, semnatarii petiţiei, nu am primit niciun răspuns oficial în acest sens, însă aşteptăm să vedem cum motivează instituţia verdictul dat. Cu siguranţă răspunsul pe care îl vom primi de la CNCD va conţine mai multe explicaţii cu privire la criteriile de care s-a ţinut cont atunci când au decis să nu îi aplice nicio sancţiune”, ne-a declarat Alice Iancu, vicepreşedinta Centrului FILIA.

În plus, aceasta ne-a explicat că verdictul dat de CNCD în acest caz este foarte important “ca semnal” deoarece nu are nimeni nimic personal cu Traian Băsescu. “Suntem foarte îngrijorate de ceea ce se întâmplă. Dacă preşedintele Traian Băsescu, care a mai fost sancţionat de două ori de CNCD prin avertisment, acum nu mai primeşte nici un fel de sancţiune este îngrijorător, este un semnal de alarmă. Asta înseamnă că politicienii pot spune orice doresc fără să fie traşi la răspundere”, ne-a spus Alice Iancu. “Dacă reprezentanţii ONG-urilor sunt nemulţumiţi de verdictul CNCD pot ataca în instanţă hotărârea motivată a instituţiei noastre”, ne-a explicat Asztalos Csaba Ferenc.

Declaraţia cuprinde stereotipuri negative

Deşi l-au scos basma curată pe Traian Băsescu, membri Colegiul director al CNCD au reţinut că declaraţia preşedintelui cuprinde stereotipuri negative faţă de rolul femeii în societate şi natalitate, respectiv evoluţia natalităţii la romi, dezaprobând conţinutul declaraţiei supuse analizei. Cu toate acestea, cei şase membri ai CNCD au constatat că, în speţă, nu există niciun element de incitare împotriva unor cetăţeni pe baza criteriului de gen sau de etnie. “De asemenea, nu suntem în prezenţa unui «pericol evident şi prezent», existând posibilitatea de reacţie publică la adresa declaraţiilor părţii reclamate, iar dezbaterea publică generată a fost în măsură să contracareze poziţiile publice ale reclamatului”, se menţionează în comunicatul CNCD. În plus, membri CNCD sunt de părere că dezbaterile care au avut loc în media pe marginea declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu “contribuie la progresul unei societăţi, la demontarea stereotipurilor negative faţă de un grup de persoane, desigur cu condiţia de a nu exista elemente de incitare la ură şi violenţă”.

×
Subiecte în articol: basescu acuzat rasism cncd