x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Actualul sistem obligă medicii să stea cu mâna întinsă

Băsescu: Actualul sistem obligă medicii să stea cu mâna întinsă

28 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu, prezent la Buşteni, la o reuniune de lucru pe tema descentralizării, a declarat că, în contextul în care se va realiza descentralizarea sistemului de sănătate, va trebui găsit un alt sistem de plată pentru medici, deoarece actualul îi obligă să stea cu mâna întinsă, informează Agerpres.

'Dacă primiţi spitalele, primul lucru va trebui ca procedurile să fie introduse în spitale, în mod obligatoriu, şi medicii plătiţi pe alt sistem decât cel care îi obligă acum să stea cu mâna întinsă la pacient. Îi obligă, pur şi simplu. Nu poţi să citeşti, nu poţi să te pregăteşti la 10-15 milioane de lei salariu', a declarat preşedintele, în cadrul unei dezbateri cu structurile asociative ale administraţiei publice locale. De asemenea, fără să declare în mod explicit acest lucru, a evocat perioada în care a fost operat la un spital din afara ţării, arătând că managerul instituţiei nu era medic, cadrele medicale aveau contracte pe o perioadă determinată, fiind plătite în funcţie de numărul de operaţii, iar asistentele medicale efectuau operaţiuni specializate. 'Lucrurile sunt foarte bine manageriate, spitalele au proceduri (la spitalul respectiv - n.r.). La noi spitalele nu au proceduri şi, uite, aşa te ia de pe patul acela din greşeală, te taie de apendicită şi tu ai amigdalită', a spus preşedintele. 'Nici Ministerul nu are manageri sanitari. Problema este dacă voi reuşiţi să specializaţi rapid un grup de oameni pe management sanitar. (...) Va trebui să vă asumaţi mult mai mult, pentru că dacă nu se vede un salt şi în educaţie şi la spitale va fi considerată un eşec descentralizarea lor şi se vor găsi destui să demonstreze: uite, dacă erau la minister... Dar noi ştim că datorită controlului public continuu al comunităţii primarul se va îngriji de spital, de şcoală', a precizat Băsescu.

În perioada 26-29 martie, la Buşteni are loc o dezbatere cu structurile asociative ale administraţiei publice locale, organizată de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. La lucrări mai participă reprezentanţi ai Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România şi Asociaţiei Comunelor din România.


×
Subiecte în articol: observator