Traian Basescu sustine ca modul in care justitia a actionat a tinut Romania in afara spatiului Schengen, chiar daca in mod nedrept.
"In mod categoric, modul cum a actionat justitia, si cand spun justitie ma refer la intregul sistem, nu neaparat procurori, judecatori sau chiar politisti, ne-a tinut in afara spatiului Schengen, chiar daca nedrept. Dar a fost o justificare, pentru un stat in mod deosebit, sa aduca in mod real lipsa de incredere cu privire la justitie", a spus Basescu, care participa la Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.
Presedintele Basescu le-a cerut magistratilor sa indice si "sursa de finantare" atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizand ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila.
"Legile, fie ca sunt asumate de Executiv sau sunt trecute prin Parlament, dupa ce au primit si girul Curtii Constitutionale, sunt legi si pentru judecatori. Judecatorii trebuie sa le aplice. Blocam toate institutiile statului, de la Ministerul Justitiei, la toate primariile. Punerea continua a statului in dificultate, nu asta se intampla, ci nerespectarea hotararilor judecatoresti, pentru ca nu exista solutii pentru respectarea lor. Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. Cine adopta o lege care vizeaza adoptarea bugetului de stat trebuie sa spuna si sursa de finantare a hotararilor judecatoresti. Unde e ratiunea acestui mod de a proceda?", a declarat Traian Basescu.
"Eu spun ca daca acum am aplica hotararile judecatoresti de plata salarii, Romania ar intra intr-un derapaj macroeconomic urias. Are o responsabilitate justitia pentru asta? Este o intrebare retorica. Cred ca cuvantul de ordine este pe de-o parte echilibrul, pe de alta parte credibilitatea", a spus Basescu, care a precizat ca mesajul sau este legat de respectarea echilibrului constitutional intre puterile statului.
Presedintele a mai spus ca este "o veselie" in adoptarea acestor hotarari, procesele care vizeaza astfel de cauze "merg snur", in timp ce alte procese intarzie cu anii.
"Am o intrebare: cum se poate pune Justitia in situatii atat de delicate, pentru ca nimeni nu are banii astia? E o veselie totala. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-si arata respectul fata de hotararile judecatoresti? Poate indicati si sursa de finantare. E un lucru pe care vi-l cer pentru ca este constitutional. Hotararile judecatoresti au putere de lege, iar cine initiaza o lege care afecteaza bugetul trebuie sa spuna si sursa de finantare. Spuneti-ne care este sursa de finantare pentru hotararile pe care le dati! Unde este ratiunea acestui mod de a proceda?", a adaugat presedintele Basescu.
Este pentru prima data cand un sef de stat vine la Ministerul Justitiei.
La reuniune sunt prezenti ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul de interne, Traian Igas, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, presedintele CSM, Horatius Dumbrava.