x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu cere austeritate fără pensii şi salarii tăiate

Băsescu cere austeritate fără pensii şi salarii tăiate

de Vali Blanaru    |    24 Oct 2011   •   15:03
Băsescu cere austeritate fără pensii şi salarii tăiate

Centura de siguranta de 20 de miliarde de euro luata de Romania de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si nenumaratele imprumuturi luate de Ministerul Finantelor Publice de pe piata interna si externa pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor incep sa fie din ce in ce mai greu de rostogolit. Serviciul datoriei publice guvernamentale a ajuns de 52,6 miliarde de lei la care se adauga 9,8 miliarde de lei dobanzi sI comisioane. La acestea se adauga 120,26 milioane de euro reprezentand rambursarea tragerilor din pachetul financiar cu FMI. In total 14,5 miliarde de euro de rambursat intr-un singur an. Iar cum 2012 este an electoral, FMI se teme ca guvernantii ar avea cu totul alte prioritati.

Presedintele Traian Basescu a vorbit prima data despre necesitatea de a limita deficitul bugetar sub procentul de 3% negociat de Romania cu FMI. Proaspat intors de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu i-a convocat la Cotroceni pe Guvernatorul Mugur Isarescu, Premierul Emil Boc si ministrii economici cu rol in absorbtia fondurilor europene. “Trebuie revizuita tinta de deficit. Bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit mai mic de 3%. Guvernul trebuie sa analizeze si sa gasesca solutii de diminuare a nevoii de imprumut', a declarat Basescu dupa intalnire. El a avansat chiar si o cifra la care ar visa sa scada deficitul, repsectiv de 1,5-1,7% din PIB.

Cum se va atinge acest obiectiv? Basescu a precizat ca masurile vor trebui identificate de care Guvern fara ca sa se taie pensiile. “Trebuie gasit cel mai mic impact asupra populatiei daca vorbim de reducerea deficitului de la 3% la 1,5-1,7. Dar nu se pune problema de inca o taiere de pensii sI de salarii', a mai spus Basescu.

Alte subiecte abordate ieri cu ministrii economici au fost cresterea gradului de absorbtie a fondurilor UE in paralel cu mentinerea investitiilor. “I-am avertizat pe membrii cabinetului ca voi trimite la Parlament un buget care nu arata unde se duc banii pentru investitii. Am discutat si despre deblocarea investitiilor in minele de aur, argint, cupru dar si desore realizarea investitiilor straine in curs', a punctat Basescu.

Seful statului spune ca nivelul de absorbtie oficial al Romaniei este de 14,8% din bugetul aprobat desi pana acum au fost facturate doar 4% din fondurile contractate de la UE. Presedintele se va deplasa din nou la Bruxelles astazi, unde va avea o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Comisia Europeana a suspendat in iunie finantarile pentru Axa 2 a POR, in urma constatarii unor nereguli la patru contracte si a cerut Romaniei sa verifice toate contractele aferente acestei axe.

×