x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu:"Legea retrocedărilor încalcă drepturile omului şi reprezintă o nouă naţionalizare" (Video)

Băsescu:"Legea retrocedărilor încalcă drepturile omului şi reprezintă o nouă naţionalizare" (Video)

18 Iul 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a actului normativ privind casele naţionalizate, apreciind că aceasta este o nouă naţionalizare şi că este neconstituţională



- "Legea retrocedărilor încalcă drepturile omului şi reprezintă o nouă naţionalizare."
- "Şi eu am cumpărat un apartament pe legea 10, dar asta nu mă împiedică să o întorc în Parlament."
- "Pe Căşuneanu şi Umbrărescu îi cunosc, ca şi constructori, de la inundaţiile din 2005."
- "Dacă schimbarea lui Bold se face legal, e un lucru bun."
- "Relatările din presa italiană privind discuţia cu Maroni sunt rezultatul unei confuzii a jurnalistului."
- "Vă doresc o căldură ponderată, să nu vă coaceţi!"
Toate aceste declaraţii au fost făcute de Traian Băsescu într-o conferinţă de presă susţinută vineri.


Weekend-ul văzut de la Cotroceni

Probabil că preşedintele Traian Băsescu şi-a adus aminte că vine weekend-ul şi a decis să ofere jurnaliştilor o mulţime de ştiri de senzaţie. A ales să facă acest lucru într-o conferinţă la Palatul Cotroceni, urmând probabil ca ulterior să se retragă în vila de vacanţă de la Neptun. Asta pentru a se feri de "temperatura de coacere" din Bucureşti, sfătuindu-i în acest sens şi pe jurnaliştii prezenţi să se ferească de canicula din aceste zile.


Retrocedarea ca naţionalizare

Iniţial, şeful statului a susţinut o declaraţie de presă pe tema modificărilor legii 10/2001, a retrocedărilor, pe care a decis să o retrimită în parlament. Decizia a fost luată chiar dacă şi el a profitat la un moment dat de această lege, mărturie stând casa din Mihăileanu. Băsescu spune astăzi că "Legea retrocedărilor încalcă drepturile omului şi reprezintă o nouă naţionalizare." El crede că prin această lege "se consolidează ceea ce s-a făcut în perioada comunistă." "Şi eu am cumparat un apartament pe legea 10, dar asta nu mă motivează să nu o întorc la parlament”, a mărturisit el.


Confuziile jurnaliştilor italieni

La finalul declaraţiei, Băsescu a ţinut să facă mai multe precizări, pe diverse teme. A început prin a spune că ceea ce a scris presa italiană în legătură cu întâlnirea dintre el şi ministrul italian de interne, Roberto Maroni, este o minciună. "Relatările din presa italiană privind discuţia cu Maroni sunt rezultatul unei confuzii a jurnalistului", a declarat preşedintele care nu a lămurit însă pe deplin poziţia statului român în chestiunea amprentării minorilor rromi. El a spus doar că statul român va lupta împotriva discriminării românilor.


Umbra lui Umbrărescu la Cotroceni

Şeful statului s-a referit şi la problema contractelor atribuite unor firme de către Ministerul Transporturilor şi a făcut referire la situaţia din prezent: "Observ că joi s-au atribuit contracte pe termen lung firmelor de construcţii despre care presa spune de vreo trei ani că sunt firmele mele. Am înţeles că este vorba despre 173 de milioane de euro, dacă informaţia este corectă, către firmele domnilor Căşuneanu, Beşciu şi domnul Umbrărescu, parcă la Ministerul Transporturilor." Deşi a spus că nu are legătură cu această situaţie, el a declarat că îi cunoaşte pe doi dintre cei amintiţi: "Pe Căşuneanu şi Umbrărescu îi cunosc ca şi constructori, de la inundaţiile din 2005."


Ultimul "Bold" al Capitalei

El s-a referit şi la schimbarea din funcţie a arhitectului şef din Primăria capitalei, Adrian Bold, despre care consideră că ar trebui să se mai ocupe şi de altceva, după 12 ani de stat în această funcţie. "Dacă schimbarea lui Bold se face legal, e un lucru bun", a spus Băsescu.


Jurnaliştii şi temperatura de coacere

La final, Băsescu a încheiat conferinţa de presă într-o notă ironică, transmiţându-le un mesaj de weekend jurnaliştilor prezenţi: "Vă doresc o căldură ponderată şi să nu vă coaceţi!"

  • Antena 3



×
Subiecte în articol: observator