x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, ofertat precum Snowden. Chirtoacă i-ar da cetăţenie moldavă

Băsescu, ofertat precum Snowden. Chirtoacă i-ar da cetăţenie moldavă

de Marina Constantinoiu    |    17 Iul 2013   •   20:33
Băsescu, ofertat precum Snowden. Chirtoacă i-ar da cetăţenie moldavă

Preşedintele s-a împiedicat de nişte “ochi oblici” pe la Chişinău


Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a aflat miercuri în vizită oficială la Chişinău, după trei ani de la ultima sa vizită în Capitala Republicii Moldova, bucurându-se de o baie de mulţime şi de aprecierea liderilor moldoveni.

“Unire!”. “Jos unirea!”

Primit la reşedinţia de stat de la Chişinău de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şeful statului român a fost întâmpinat atât de susţinători, cât şi de scandări din partea unor protestatari, potrivit agerpres.ro.  La un capăt al străzii unde se află reşedinţa au venit susţinătorii, care îi scandau numele lui Băsescu, strigau “Unirea!” şi fluturau steagul României, la celălalt se aflau câţiva protestatari, care scandau “Jos unirea!”.

Războiul banilor

Băsescu a dat asigurări că România va continua să acorde banii din grantul de 100 de milioane de euro promis Republicii Moldova, dar pentru aceasta trebuie să existe proiecte. El a precizat că proiectele de interconectare a sistemului de gaze şi a reţelelor electrice ale celor două state va primi finanţare din contul grantului respectiv. “Dacă cineva îşi imaginează că aceşti bani pot fi puşi într-o dubă şi trimişi la Chişinău, se înşeală. România acordă acea sumă de bani în condiţiile în care se acordă bani în interiorul UE: se aprobă proiectul, în baza unui studiu de fezabilitate, se organizează licitaţie etc. România nu poate utiliza altă procedură decât cea prevăzută de UE. Aşa cum s-a investit în prima interconectare Fălciu-Goteşti, aşa va continua cu gazoductul Iaşi-Ungheni şi cu alte proiecte de interconectare”, a declarat Băsescu.

Promisiuni

În timpul vizitei sale precedente la Chişinău, în luna ianuarie 2010, Traian Băsescu a anunţat că România va acorda Republicii Moldova un grant de 100 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani, pentru proiecte sociale şi de infrastructură. Până în prezent, România a acordat din acest grant 8,5 milioane de euro pentru a ajuta la depăşirea efectelor inundaţiilor din 2010 şi va furniza alte nouă milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Autorităţile române declaraseră anterior că nu au fost alocate şi alte sume din acest grant pentru că partea moldovenească nu a propus proiecte.

“Generos pe banii altora”

La Bucureşti, premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că, dacă toate promisiunile de sprijin făcute Republicii Moldova ar fi fost materializate, statul vecin ar fi fost mai bogat decât Qatarul şi i-a îndemnat pe miniştri să trateze "serios" relaţia cu Chişinăul. "Mă gândeam ce bine este să fii preşedinte, că eşti generos pe banii altora. Se face gazoductul - mă rog, îl facem din banii noştri, burse se dau mai multe, tot din banii noştri. Păcat că Guvernul anterior nu a reuşit să facă nimic, nici să mărească numărul de vize, nici să facă gazoductul cu Republica Moldova. Eu vreau să vă rog pe toţi să trataţi într-un mod serios relaţia cu Republica Moldova. Am avut o întâlnire foarte bună cu premierul Leancă. Noi suntem cu treaba şi cu munca - şi premierul Leancă, şi eu. Vreau să vă rog pe toţi să sprijinim toate proiectele pe care le-am discutat", a susţinut Victor Ponta.

O problemă cu...ochii

La Chişinău, preşedintele a avut o problemă cu posesorii de “ochi oblici”, folosindu-se de metafore pentru a-şi transmite mesajul intransigent: parcursul Republicii Moldova este unul european. El a afirmat că Moldova nu are alte opţiuni decât parcursul european, punctând totodată că există la Chişinău o opoziţie internă faţă de acest proces, pe care nu şi-o poate explica.

"În R.Moldova, situaţia este diferită spre exemplu de cum a fost România înaintea integrării. În România, indiferent de tip de partid, a fost unanimitate politică în drumul către Europa. Deci, nu am avut niciun fel de opoziţie internă la drumul către UE. Aici, se pare că în ultimele luni apare o opoziţie internă, deşi vă rog să mă credeţi, vă rog să daţi înapoi filmările de la conferinţele de presă pe care le-am avut cu fostul preşedinte Voronin, când împreună vorbeam de drumul european. Aici, tot la Chişinău, vorbeam despre opţiunea Guvernului din timpul preşedinţiei dlui Voronin. Acum înţeleg că domnul Voronin a uitat că s-a născut sau că are părinţii la Dubăsari şi că nu prea a putut trece frontiera să-şi vadă mormântul părinţilor când era şeful acestui stat. Apar opţiuni pe care eu nu mi le pot explica. Poporul acestei ţări este un popor latin. Nu am văzut cetăţeni ai R.Moldova cu ochii oblici, deci, cred că opţiunea este spre integrare europeană. Iar dacă vor apărea opţiuni ale societăţii civile sunt convins că opţiunea majorităţii populaţiei va fi o opţiune pro europeană", a conchis Băsescu, potrivit agerpres.ro.

"Aici vizita mea trebuie interpretată nu numai ca răspuns la invitaţia dlui preşedinte Timofti, dar este o vizită care vine într-un moment extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova. Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului, declanşat cu destul de mulţi ani în urmă, acela de apropiere şi viitoare integrare în UE şi anume semnarea acordului de asociere la UE şi parafarea acordului de liber schimb. Se va întâmpla acest lucru la Vilnius, în 27 - 28 noiembrie anul acesta, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic", a spus Băsescu.

Fără alternative

În context, preşedintele a subliniat că apropierea de parcursul european al R. Moldovei se datorează şi cetăţenilor moldoveni.
"Vreau să ştiţi că dacă există cineva care are un merit pentru apropierea acestui moment este poporul Republicii Moldova, politicienii Republicii Moldova care cred în soluţia europeană. Sigur, nu vreau să vorbesc de alternative. În opinia mea, R.Moldova nu are alternativă la drumul pe care să şi-l aleagă decât drumul european, pentru că nu am constatat în istoria R.Moldova altă locaţie, mă refer la toată istoria acestui pământ, decât cea europeană. Vă pregătiţi pentru un mare succes al ţării şi am venit să fiu alături de dvs într-un moment important, să vă asigur că în continuare România va rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al R.Moldova, respectând în acelaşi timp şi opţiunile de neutralitate militară ale R.Moldova. Niciodată România nu a pus problema unei alte abordări decât cea pe care constituţional a avut-o R.Moldova", a punctat Traian Băsescu. Întrebat dacă ar putea exista eventuale "provocări" din partea Rusiei înaintea summit-ului de la Vilnius, preşedintele a spus că nu crede.  "Provocări din partea Moscovei, nu cred. Moscova este capitala unui stat care se respectă prea mult ca să vină în zona provocărilor organizate, susţinute de stat", a adăugat Băsescu.

Pentru el, între România şi Moldova este “un parteneriat de sânge, pentru că aşa ni l-a lăsat Dumnezeu”, iar Bucureştiul va fi alăuri de cetăţenii moldoveni “de câte ori va fi nevoie”. "În 8 ani şi jumătate am bătut practic toate continentele lumii, în întâlniri bilaterale, vizite de lucru şi am trecut de mult de faza la care mai aveam emoţii. Singura vizită în care am emoţii este cea din Republica Moldova", a mai spus preşedintele.

Ofertat de Chirtoacă

La întâlnirea cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele a primit, mai în glumă, mai în serios, o ofertă de cetăţenie. Precum “turnătorul NSA” Edward Snowden, căruia îi oferă azil ţări din America Latină, Băsescu ar putea căpăta cetăţeni moldavă, “pentru a putea să continue lupta de pe celălalt mail al Prutului”, “situaţie asemănătoare cu cea a domnitorului Cuza”, după cum s-a afirmat la întâlnire. "Cu titlu de glumă, dar cine ştie, poate fi şi serios, când avem noi alegerile parlamentare anul viitor, este exact perioada când îşi aduce la împlinire mandatul al doilea de preşedinte şi dacă doreşte, poate obţine cetăţenia R.Moldova şi poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, împreună cu noi", a  declarat Chirtoacă la finalul întrevederii cu Băsescu de la Primăria Chişinăului.

 

 

Întrebat în ce calitate ar trebui Băsescu să continue lupta dincolo de Prut după ce primeşte cetăţenia, Chirtoacă a spus că preşedintele român nu ar avea nevoie de niciun titlu oficial, deşi ar putea obţine orice poziţie şi-ar dori în R.Moldova.

 "În calitatea lui de Traian Băsescu, nu mai este nevoie de niciun titlu oficial. Aici lucrurile sunt clare, sunt convins că poate obţine orice poziţie în R .Moldova dacă şi-ar dori", a spus Chirtoacă.


×