x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu respinge exceptarea de la plata accizelor a unei cantităţi de 250 de litri de ţuică

Băsescu respinge exceptarea de la plata accizelor a unei cantităţi de 250 de litri de ţuică

23 Oct 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii privind exceptarea de la plata accizelor a producţiei de ţuică şi rachiuri de fructe de până la 250 de litri pentru gospodării individuale, susţinând că prevederea nu este conformă legislaţiei UE şi Tratatului de Aderare.



Preşedintele Traian Băsescu a trimis, joi, Parlamentului, cererea de reexaminare a legii pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede exceptarea de la plata accizelor a producţiei de ţuică şi rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita a maxim 250 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele aminteşte, în cerere, că Directiva CE 92/83/CEE prevede, prin derogare, obţinută în urma negocierii, pentru România, cel mult reducerea la 50% a nivelului accizelor şi doar pentru o limită de 50 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală, pentru producţia de ţuică şi rachiuri de fructe destinată consumului individual, reducere deja prevăzută de actuala formă a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal.

"Modificarea regimului accizelor în sensul dorit de prezenta lege nu este conformă cu legislaţia comunitară în domeniu şi cu prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Conform art. 148 alin. (4) din Constituţia României, «Parlamentul, Preşedintele României şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2)» – prevederile alin. (2) dispunând că «urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare»", se arată în cererea formulată de preşedinte.

În încheiere, şeful statului susţine că este necesară eliminarea punctului 1 al Articolului unic al Legii.

Deputaţii au adoptat, la sfârşitul lunii septembrie, o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal în sensul scutirii de la plata accizelor a producţiei de cel mult 250 de litri de ţuică şi rachiu pe an, destinată consumului propriu în gospodăriile individuale. Actul normativ a fost adoptat în unanimitate, fiind votat de 210 deputaţi, Camera fiind forul decizional.

Proiectul de lege modifică Legea Codului Fiscal, în sensul exceptării de la plata accizelor a producţiei de ţuică şi rachiu de fructe destinată consumului propriu în gospodăriile individuale.

Potrivit unui amendament la Comisia pentru buget - finanţe, "ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 250 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală pe an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se exceptează de la plata accizelor".

În plus, legea abrogă alineatul 4 al articolului 234 care reglementa competenţa autorităţii fiscale de a verifica probele de producţie, timpii de fabricaţie şi randamentul pentru fecare tip de materie primă, apreciindu-se că această sarcină este imposibil de îndeplinit.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania