Presedintele Basescu a declarat, aseara, la o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Marea Britanie, ca asistenta sociala trebuie sa fie adresata celor care in mod real au nevoie si sa nu fie stimulata nemunca.
Citeste si Basescu, pentru The Telegraph: Pana in 2018, numarul statelor membre UE ar putea ajunge la 35
Seful statului a fost intrebat de un participant la intalnire in legatura cu posibilitatea ca, la restrangerea ajutoarelor sociale, "din exces de zel, sa fie lasati in afara programelor sociale oameni care au nevoie".
"Poate (exista - n.r.) si acest risc. Dar orice eroare se poate corecta. Important este sa restrangem aria, sa adresam asistenta sociala celor care, in mod real, au nevoie si nu cumva, datorita unei extinse asistente sociale, sa stimulam nemunca. Ceea ce eu sustin este ca nu statul este obligat sa ne asigure bunastraea, ci ne-o asiguram fiecare. Statul trebuie sa asigure o societate corecta, o justitie dreapta si sanse", a raspuns Traian Basescu.
El a dat ca exemplu mediul rural, unde oamenii spun ca nu gasesc locuri de munca pentru tineri, in conditiile in care anul trecut au ramas trei milioane de hectare de teren nelucrat.
"Am inventat tot soiul de forme de ajutor inainte de alegeri si deja nu mai e rentabil sa muncesti pamantul. Acestea am inceput sa le retragem. Nu poti sa stai cu trei hectare in spatele casei si sa ceri ajutoare sociale. Altfel, sunt riscuri in acest proces, dar imediat ce vor fi sesizate, vor fi corectate", a declarat Basescu.
Intrebat despre exodul medicilor romani, seful statului a spus ca autoritatile romane sunt ingrijorate de acest lucru.
"Nu va ascund ca adesea, in discutiile cu omologi din UE reprosez acest lucru. Se organizeaza recrutari de medici, de ingineri, de IT-isti, in schimb, restrictii pe piata fortei de munca pentru alte meserii sunt slava Domnului. Atunci mi se pare inechitabila aceasta drenare a oamenilor cu inalta calificare. Dar este maxim ce putem face - sa observam. Pe de alta parte, Romania sustine fara rezerve mobilitatea fortei de munca in interiorul UE. Nu putem sa fim demagogi, sa spunem unui medic care decide ca temporar sa lucreze in Marea Britanie «stai, domnule doctor, aici, ca-ti dam noi 350-400-500 de euro pe luna, cand el aici poate castiga 3-4.000. Deci este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decat sa producem medici suficienti pentru a avea medici in tara. Pe de alta parte, nu as spune ca toata suflarea medicala este drenata din Romania. Sunt colective de medici in spitale care nu sunt tentate sa plece", a mai spus seful statului.
El a precizat ca in Tratatul de aderare a Romaniei la UE este prevazut ca, pentru piata fortei de munca, statele membre, printre care si Marea Britanie, au dreptul in raport cu Romania la o perioada de tranzitie pana in 2013. "Din 2013 nimeni nu mai poate impune Romaniei restrictii pe piata fortei de munca", a precizat Basescu.
Pentru prima data, Romania nu promoveaza litoralul, ci biserici, monumente, muntii
Referitor la campania de promovare a turismului romanesc, presedintele a spus ca, "probabil pentru prima data, Romania nu iese sa promoveze litoralul, ci arata biserici, monumente, frumusetea muntilor".
"Daca ati observat, pe CNN, pe Eurosport, pe Euronews, se promoveaza spoturi care vizeaza turismul cultural in Romania. Probabil, pentru prima data, Romania nu iese sa promoveze litoralul, ci arata biserici, arata monumente, arata frumusetea muntilor nostri. Deci, ideea pe care dumneavoastra o sustineti a devenit o solutie de promovare a turismului in Romania - turismul cultural si turismul religios", a spus seful statului, potrivit Mediafax.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, declara, an 9 mai, ca se constata o crestere a numarului de turisti straini care vin sa se cazeze in Romania.
"Avem crestere pe piata externa la numarul de turisti, e vorba de cei care se cazeaza in Romania si speram ca in noua campanie de promovare care va incepe la sfarsitul acestei luni - s-a terminat procedura de achizitie a promovarii pe trei canale media internationale: CNN, Eurosport si Euronews - speram sa atragem si mai multi turisti. Avem un brand turistic nou foarte cunoscut, un element care vine in atragerea turistilor catre tara noastra. Probabil ca incep sa se simta efectele pozitive ale iesirii din recesiune, pe fondul optimismului legat de situatia economica generala si personala, oamenii incep sa calatoreasca si ma bucur ca aleg Romania", spunea Udrea.