Solicitările făcute de ministere pentru bugetul pe anul 2009 ar putea duce către un deficit bugetar de 9 la sută din PIB, în condiţiile în care prognozele pentru construcţia bugetară se axau pe un deficit de 2 la sută din PIB, a declarat astăzi, preşedintele Traian Băsescu, la conferinţa Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.
"Urgenţa de a stabili parametrii bugetului cât mai rapid a determinat Guvernul să se întâlnească azi", a declarat Băsescu, citat de Mediafax. Preşedintele a precizat că ieri seară a avut o discuţie cu primul-ministru şi cu ministrul Finanţelor, legată de nevoia adoptării rapide a bugetului pe anul 2009. Bugetul ar putea fi construit pe o proiecţie de creştere economică de sub 3 la sută (faţă de 8-9 la sută în 2008), la o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde de lei, un curs mediu de patru lei la un euro, o inflaţie medie de 5,3 la sută şi un salariu mediu brut 1.702 lei. Deficitul bugetar este estimat la 1,7 la sută - 2 la sută din PIB.
"Guvernul trebuie să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului"
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că "şi-a asumat responsabilitatea pentru formarea unui Guvern în actuala structură politică", arătând că "dacă actuala majoritate nu va reforma România, ea nu se justifică, devine o majoritate clientelară care şi-a împărţit nişte posturi". Băsescu a mai spus că este nevoie de modernizarea României, fie că vorbim de revizuirea Constituţiei, dar şi de o reîmpărţire administrativă, pentru diminuarea birocraţiei, actualul număr de judeţe fiind prea mare. El a mai vorbit despre o lege a salarizării în domeniul bugetar, precizând că "Guevernul trebuie să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului" pe această lege. Băsescu a dorit să facă un apel public, precizând că dacă anul 2009 va fi tratat ca an electoral, pentru europarlamentare şi prezidenţiale, va fi un an ratat, iar el îşi asumă măsurile de austeritate pe care Guvernul ar trebui să le ia. "Aş dori să fac un apel public. Anul 2009, dacă va fi tratat ca an electoral, pentru europarlamentarele din iunie şi prezidenţialele din toamnă, atunci va fi un an ratat", a spus Traian Băsescu. Preşedintele a precizat că principala sursă care trebuie utilizată pentru diminuarea impactului crizei sunt banii europeni, nerambursabili. El a menţionat că există o foarte mare deschidere la Comisia Europeană pentru a ne sprijini, nu doar pentru o finanţare a deficitului de cont curent, ci şi printr-o simplificare a modului de accesare a fondurilor europene.
Sunaţi-l pe Puşcaş
Preşedintele statului a recomandat reprezentanţilor mediului de afaceri să îl contacteze de urgenţă pe Vasile Puşcaş pentru a se sfătui în privinţa legii pe tema achiziţiilor publice, despre care a spus că şi-a asumat obligaţia, în întâlnirea cu preşedintele CE, de a o prezenta, luni la Bruxelles. "Angajamentul meu a fost că luni, Guvernul României transmite Comisiei Europene noua formă făcută pentru achiziţiile publice. Cred că nu aţi fost consultaţi. O să vă informez eu, atunci, şi responsabilul de proiect este domnul ministru Puşcaş, pe care vă rog să-l sunaţi cu toate telefoanele imediat, după această întâlnire. Această lege, sâmbătă şi duminică, trebuie s-o vedeţi şi dumneavoastră şi Guvernul să lucreze cu dumneavoastră pentru ca legea achiziţiilor publice pe de o parte, să respecte standardele, criteriile europene, pe de altă parte să fie profund debirocratizată", a spus şeful statului. El s-a referit la acest subiect ca la o "probă de netrasparenţă" şi a precizat că angajamentul despre care vorbea că şi l-a asumat, şi l-a asumat la Bruxelles. Potrivit şefului statului, legea achiziţiilor publice, în forma în care ea este acum, a fost discutată cu Comisia Europeană. "Era o condiţie pentru intrarea în Uniunea Europeană şi (legea - n.r.) are un nivel de birocraţie draconic, aproape, pentru că România nu era încă suficient de credibilă că va utiliza fără încercări de fraudare fondurile europene", a spus Băsescu. Potrivit acestuia "în acest moment există deschiderea Uniunii Europene să renunţe la foarte multe condiţii forţate din legea care a fost convenită pentru România, să se vină pe o lege simplă".
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, la Bruxelles, la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, că în următoarele 7 zile, România va trimite Comisiei o propunere de modificare a legii achiziţiilor publice, pentru eficientizarea accesării fondurilor UE.
El a precizat că una dintre preocupările şi motivaţiile pentru care a avut loc întâlnirea a fost "utilizarea mai eficientă a fondurilor europene, din punctul de vedere al scurtării perioadelor de evaluare şi aplicare a acestora, astfel încât "să existe un corespondent între acţiunea CE de a reduce timpul de evaluare a proiectelor transmise de România de la 87 la 30 de zile, şi să existe un corespondent şi în legislaţia românească, care să ne permită să scurtăm timpul de accesare a fondurilor de la aproape 90 de zile la 30". "În timpul cel mai scurt, în următoarele şapte zile, vom trimite o propunere de modificcare a legii achiziţiilor publice, pentru că această lege fost discutată cu CE înainte de a deveni membru al UE", a adăugat şeful statului.
Fostul Guvern a acţionat "iresponsabil"
Preşedintele Traian Băsescu a făcut aprecieri şi la adresa fostului Guvern, despre care a declarat că a acţionat "iresponsabil", contribuind cu peste 2% la accentuarea deficitului. "Priveam la deficitul de cont curent. În 2007 a fost de 14 la sută, un deficit care a crescut în ultimii ani. În 2008, s-a înregistrat o diminuare a deficitului de cont curent de la 14 la 13 la sută, dar diminuarea s-a produs pe un singur palier", a comentat preşedintele evoluţia economică din ultimii ani. Potrivit lui Băsescu, "dacă în deficitul din 2007, contribuţia Guvernului prin modul de administrare a bugetului a fost de numai 2,5 la sută - deci restul de 11,5% a fost în responsabilitatea sectorului privat, a economiei reale, pentru 2008 structura celor 13 procente este de 4,5 % Guvern, cu cheltuielile guvernamentale şi 8,5 % din economia reală. Aceasta înseamnă că, în timp ce economia reală, dumneavoastră în speţă, aţi acţionat responsabil pe semnalele de criză pe care le-aţi primit, Guvernul a acţionat iresponsabil, contribuind cu peste 2 procente la accentuarea deficitului. Dacă Guvernul şi-ar fi menţinut măcar nivelul din 2007, am fi fost în faţa unui deficit de cont curent de 11 la % dar, din păcate, cel care este responsabil de nesesizarea direcţiilor de evoluţie economică a fost chiar Guvernul", a spus Băsescu. În opinia preşedintelui, bugetul de stat trebuie să reflecte responsabilitatea Guvernului în reducerea cheltuielilor de funcţionare şi în creşterea cheltuielilor destinate investiţiilor. "Pentru a ieşi din dubiile deficitului anului 2008, vă pot spune că acesta este de 4,8 % pe cash şi pe angajamente de 5,21 %. Ceea ce înseamnă o depăşire majoră a deficitului bugetar prognozat, care a fost la 2,3 %", a conchis şeful statului.
Citește pe Antena3.ro