x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu vrea să trimită militari în Irak şi în 2009

Băsescu vrea să trimită militari în Irak şi în 2009

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00

Într-o scrisoare adresată parlamentului, Traian Băsescu solicită aprobarea unor misiuni militare în Irak şi în 2009. “... tipurile de operaţiuni şi activităţi care vor fi îndeplinite de forţele României în Irak, precum şi statutul acestora vor fi stabilite de comun acord cu guvernul Republicii Irak”, a transmis şeful statului în scrisoare.



Fondurile financiare necesare acestor misiuni vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării pentru anul 2009. “România, ca urmare a angajamentelor asumate va continua să participe şi în anul 2009 cu forţe la misiuni în afara teritoriului naţional, în teatrele de operaţiuni din Balcani şi din Afganistan, la acţiuni sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Uniunii Europene şi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, se arată în scrisoarea citată de Agerpres.

Participarea la aceste operaţiuni va contribui pe de o parte la “confirmarea şi consolidarea vocaţiei ţării noastre de furnizor de securitate, cu efecte benefice cuantificabile pentru prestaţia viitoare a României în structurile şi organismele internaţionale relevante, iar pe de altă parte la dezvoltarea cooperării între armata noastră şi cele ale statelor membre NATO şi UE, la asigurarea interoperabilităţii cu unităţile aliaţilor”, apreciază şeful statului.

×
Subiecte în articol: romania