x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BĂTAIE DE JOC - Şcoala începe cu lacătul pe poartă

BĂTAIE DE JOC - Şcoala începe cu lacătul pe poartă

de Diana Scarlat    |    16 Sep 2008   •   00:00
BĂTAIE DE JOC - Şcoala începe cu lacătul pe poartă

Treziţi din noapte, cu emoţiile primei zile de şcoală, 60 de copii nevăzători din toate colţurile ţării au pornit spre şcoală, la Bucureşti. Au ajuns dis-de-dimineaţă, dar poarta căminului li s-a-nchis în faţă. Se pare că nu mai e loc pentru ei!



Treziţi din noapte, cu emoţiile primei zile de şcoală, 60 de copii nevăzători din toate colţurile ţării au pornit spre şcoală, la Bucureşti. Au ajuns dis-de-dimineaţă, dar poarta căminului li s-a-nchis în faţă. Se pare că nu mai e loc pentru ei!

Familii nevoiaşe, năpăstuite de soartă, cu micuţi fără vedere, au bătut ieri drumul pînă în Capitală ca să li se spună, la internatul "Neghiniţă", că nu vor fi primite. Au pierdut o zi pe drumuri, unii şi-au cheltuit salariul pe o lună, au îndurat frigul şi ploaia rece şi-au stat nemîncaţi toată ziua, cerşind mila autorităţilor. Milă care a întîrziat să mai vină. În condiţiile în care consiliile locale nu vor plăti pentru ei, aceşti copii cu probleme nu vor mai beneficia de educaţie pe băncile şcolii anul acesta.

Copii chinuiţi

"Cei din provincie care au venit la şcoală n-au mai fost primiţi la cămin, pentru că primăriile locale n-au virat banii pentru cazare şi masă. De ani în şir continuă această problemă, iar Primăria Sectorului 2 a luat acum decizia să nu-i mai primească", ne-a explicat inspectorul Marian Banu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Pentru suferinţa acestor familii nu este vinovată şcoala, ci consiliile judeţene. Părinţii susţin că au primit aviz favorabil de cazare, dar nu au fost primiţi. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 spun că nu au mai dat nici un aviz favorabil pentru cazare.

"Am aprobare de la judeţ şi nu ne primeşte la cămin. E posibil ca eu să vin cu un copil nevăzător pe drum şi să fiu trimis acasă? Pe ploaia asta, mai ales, am venit din Piteşti. De ce nu ne-a anunţat nimeni?", se plîngea un tată disperat, cu fetiţa de mînă, în faţa Şcolii pentru Deficienţi de Vedere. Simona Maria Dumitru ar fi trebuit să înceapă clasa a IV-a, dar tatăl ei a luat-o înapoi acasă. "Şcoala ne primeşte, dar nu ne primeşte căminul. Fata stă de dimineaţă nemîncată. Am văzut o femeie care a venit din Suceava cu doi copii în braţe. Aş vrea să iau pe cineva de gît acum, da’ nu ştiu pe cine să iau", striga revoltat omul, dar în zadar.  

Explicaţii, fără scuze

De cazarea copiilor se ocupă Primăria Sectorului 2, prin intermediul Direcţiei de Protecţie a Copilului. "Am avut această surpriză de dimineaţă, cînd am venit şi-am găsit copiii cu bagajele după ei, cu părinţii de mînă. O mămică din Prahova ne-a spus că era în tren cînd soţul ei a primit înştiinţarea că nu mai are rost să bată drumul pînă la Bucureşti. «Sperăm ca lucrurile să se rezolve»", spunea, nedumerită, Felicia Lucaci, directoarea şcolii. Explicaţia ne-a oferit-o Isabela Hurjui,  directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială a Sectorului 2: "Judeţele au fost notificate de nenumărate ori în ultimii opt ani cu privire la faptul că trebuie să-şi identifice soluţii la nivel local pentru aceşti copii cu probleme.

Mai mult, li s-a cerut la un moment dat chiar să deconteze cheltuielile aferente, ceea ce nu au făcut. Estimarea cheltuielilor pe anul şcolar 2007-2008 a arătat că Sectorul 2 a cheltuit peste 28 de miliarde de lei vechi. Din păcate, de acum nu ne mai putem permite să facem acest lucru". În total ar trebui cazaţi la acest cămin 170 de copii cu probleme de vedere şi de auz din mai multe judeţe din ţară, dintre care au ajuns ieri numai 60.

Pînă se va găsi cineva care să plătească pentru micuţi cazarea, masa, rechizitele şi salariile personalului, aceştia nu se vor mai duce la şcoală, vor avea o vacanţă prelungită fără voia lor.

×
Subiecte în articol: observator