x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătălie pentru Aeroportul Timişoara

Bătălie pentru Aeroportul Timişoara

de Mircea Opris    |    05 Ian 2010   •   00:00
Bătălie pentru Aeroportul Timişoara

La nici o lună de la numire, Alexandru Chirilă, noul director al AIT, şi-a înaintat demisia la Ministerul Transporturilor, document care a ajuns deja pe masa ministrului Radu Berceanu.



Chirilă a fost numit în locul lui Daniel Idolu, unul dintre cei mai longevivi directori de aeroport din ţară. Culmea este că, în toate bilanţurile, Aeroportul Timişoara apare ca o societate profitabilă şi pentru care se vor aloca aproximativ 10 milioane de euro pentru dezvoltare.

Surprinzător, noul director a adus acuzaţii grave, dezvăluind că demisia sa este cauzată de situaţia financiară, dar şi de faptul că din banii AIT se hrănesc mai multe firme-căpuşă. Recent, Ministerul Transporturilor a investit cinci milioane de euro pentru extinderea căii de rulare şi extinderea platformei de staţionare a aeronavelor.

VREA SĂ PLECE DIN CAUZA CORUPŢIEI
La 7 decembrie anul trecut, Alexandru Chirilă l-a înlocuit în funcţie pe Daniel Idolu, numit fiind de ministrul Transporturilor. Noul director susţine că situaţia aeroportului este foarte gravă. "Demisionez din cauza celor pe care le-am găsit în această instituţie, a situaţiei economico-financiare şi a faptului că instituţia este complet căpuşată. Fiecare contract trebuie, practic, analizat.

De afară, lucrurile arată frumos, dar, înăuntru, oamenii riscă mâine-poimâine să nu-şi mai poată primi salariul. N-are nici un rost să fac pe poliţistul acum. Chiar nu mai am nervi pentru aşa ceva", a declarat Alexandru Chirilă. La 21 decembrie 2009, noul director declara că, "în ciuda faptului că dăm bine la imagine, avem, ca orice societate comercială pe vreme de criză, probleme cu banii lichizi, cu cash-ul". El s-a arătat nemulţumit şi de stadiul lucrării la construcţia terminalului "Sosiri interne", care, din 2011, va deveni terminalul non-Schengen. El voia să mărească numărul companiilor low-cost care operează la Timişoara, urmând negocieri cu Blue Air, Berlin Air sau German Wings şi Malev. Multe companii s-au retras de la Timişoara, unde vechea conducere accepta tacit monopolul impus de companiile Carpatair şi Austrian Airlines.

FALIMENT ŞI AFACERI DE FAMILIE
Este de notorietate faptul că majoritatea serviciilor externalizate au ajuns pe mâna unor personaje apropiate unor grupuri de interese din zona PSD, cum ar fi spaţiile publicitare şi platforma de internet. Un alt serviciu externalizat "pe sprânceană" este cel de consultanţă media, dat unei firme apropiate PD-L, care a monopolizat acest gen de activităţi la mai multe instituţii cu directori numiţi de PD-L, dar şi la firme ale acestora. Marile afaceri externalizate, prin contracte de sute de mii de euro pe an, ţin de degivrare, deszăpezire, dar şi de unele achiziţii cel puţin contestabile.

De exemplu, contractul pentru deszăpezire nu era semnat la 7 decembrie 2009, fiind ţinut "sub preş", cu dedicaţie pentru firma SAERO SRL, controlată de Adrian Chebuţiu, director general al UCM Reşiţa, care este naşul fostului director, Daniel Idolu. La fel de controversată este şi semnarea unor contracte pentru diverse lucrări şi servicii tehnice, de securitate şi control cu UTI Group, firma omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Surse din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au declarat că multe nereguli în contractele de operare şi handling, dar şi alte activităţi au fost externalizate către firme din anturajul fostei conduceri, apropiate de Daniel Idolu. În luna decembrie 2009 au fost în control atât Curtea de Conturi, cât şi Corpul de Control din Ministerul Transporturilor. Interesant este că aceste controale s-au încheiat la data de 9 decembrie, însă în nici unul dintre rapoartele celor două instituţii nu sunt menţionate ilegalităţile semnalate şi nici nu se face referire la eventuale verificări ale activităţilor comerciale din anul 2009.

"A fost un control în decembrie şi totul a ieşit corect. Sunt servicii care trebuie externalizate. Ştiu că sunt ţinta unor atacuri şi trebuia să fiu dat la o parte", ne-a declarat Daniel Idolu, directorul demis în decembrie anul trecut.

×
Subiecte în articol: observator