x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băutura antibeţie

Băutura antibeţie

de Sînziana Stancu    |    15 Iun 2010   •   00:00

Compania Outox Internaţional va lansa vineri, în Franţa, o băutură care se vrea a fi "revoluţionară" în combaterea efectelor alcoolului, în special la adolescenţi.

Denumită "Outox", ca şi compania belgiană producătoare, băutura răcoritoare gazoasă este de tipul energizantelor şi are gust fructat, asemănător băuturii Fanta, informează Le Figaro. Prima versiune a fost lansată în 2004 şi este deja comercializată în Japonia şi Canada, cu ocazia anumitor evenimente.

Deocamdată, se poate achiziţiona online, dar nu este departe ziua când aceasta va putea fi cumpărată din magazine şi livrată diferitelor localuri, primele beneficiare fiind, cel mai probabil, discotecile, unde tinerii obişnuiesc să îşi petreacă serile consumând băuturi alcoolice şi apoi să se urce la volan pentru a merge acasă.

Producătorii susţin că noul "elixir", a cărui formulă a fost îmbunătăţită, are calitatea de "a reduce rapid concentraţia de alcool în sânge, permiţându-le consumatorilor de băuturi alcoolice să revină într-un timp foarte scurt în starea normală" după ce au băut cel puţin 250 de mililitri de Outox - adică preţ de o cutie de suc antimahmureală, care se vinde cu 3,99 euro bucata.

RIVALA
În Franţa, de patru ani, este comercializată o băutură asemănătoare, denumită "Security Feel Better", care se pretinde a fi mai puţin "chimică" decât Outox. Patrick Nicaise, preşedintele PPN, care comercializează băutura în Franţa, este sceptic în ceea ce priveşte efectele mult lăudate de producătorii băuturii rivale. "Nu este chiar atât de naturală", a criticat Nicaise "elixirul" antimahmureală Outox.

Totuşi, efectele "Security" nu au fost niciodată confirmate ştiinţific, iar în 2006, autorităţile francze au încercat chiar să o interzică, pentru că "transmite un mesaj periculos consumatorilor". Până la urmă, a scăpat de interdicţie.
Din categoria scepticilor şi-a exprimat părerea şi specialistul francez Henri Gomez, autorul mai multor lucrări despre alcool şi efectele acestuia asupra organismului. Părerea lui este că nu există o formulă-miracol pentru reducerea alcoolemiei. În fine, un alt specialist a ironizat aceste băuturi, afirmând că, "dacă cineva ar fi inventat un produs în stare să reducă, într-adevăr, nivelul de alcool în sânge, atunci acea persoană ar fi meritat un Premiu Nobel".

×
Subiecte în articol: observator