x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 80% din bebelușii cu malformații sunt operați în România. Acum 10 ani, erau duși în străinătate

80% din bebelușii cu malformații sunt operați în România. Acum 10 ani, erau duși în străinătate

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2024   •   15:30
80% din bebelușii cu malformații sunt operați în România. Acum 10 ani, erau duși în străinătate

80% din bebelușii născuți cu malformații sunt operați acum în România, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acum 10 ani, procentul era invers, adică 80% erau duși în străinătate.

Rafila a anunțat, la un eveniment al Salvați Copiii, că anul trecut s-a încheiat cu achiziția a peste 300 din incubatoare pentru secțiile de neonatologie.

De asemenea, spune Rafila, autoritățile cumpără 12 ambulanțe de tip terapie intensivă care vor fi folosite pentru transportul în siguranță inclusiv al prematurilor în maternitățile de grad 3.

„Lucrăm foarte bine și cu cei de la Marie Curie, e un loc unde încercăm să dezvoltăm și am reușit acest lucru chirurgia cardiovasculară pediatrică. Nou-născuții cu malformații sunt operați în proporție de 80% în România, iar acum 10 ani în proporția era invers, 80% erau operați în străinătate. Dincolo de faptul că aceste intervenții se pot face în România, se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată țara, cel de la Târgu Mureș era cunoscut în mod tradițional, însă nu era suficient. Avem acum la Marie Curie, la Timișoara, la Iași așteptăm reluarea activității și bineînțeles la Cluj”, a afirmat ministrul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bebeluşi malformaţii