x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bebeluşul uitat şi ars în incubator a fost operat

Bebeluşul uitat şi ars în incubator a fost operat

16 Noi 2009   •   00:00
Bebeluşul uitat şi ars în incubator a fost operat
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Bebeluşul ars, după ce a fost uitat în aparatul de fototerapie de la Maternitatea Bucur din Capitală, a suferit o intervenţie chirurgicală de înlocuire a pielii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Prof. dr Dan Mircea Enescu (foto), coordonatorul echipei de medici care l-a operat pe copil, a precizat că acesta este cel mai grav caz din cariera sa: "Din păcate, arsura a afectat chiar şi masa musculară. Operaţia a fost efectuată sub anestezie generală. Particularitatea cazului constă tocmai în vârsta fragedă a copilului. Am avut în vedere ca intervenţia să îi asigure supravieţuirea." Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră. Medicii au reuşit să refacă 18% din suprafaţa carbonizată a corpului bebeluşului, din 20% suprafaţa afectată. Tocmai de aceea, este posibil ca bebeluşul să mai fie supus la intervenţii chirurgicale la faţă şi la urechi.

Prof. dr Dan Mircea Enescu a anunţat că, totuşi, starea copilului se menţine gravă, iar prognosticul este rezervat. Medicii aşteaptă să se refacă ţesuturile arse. Nou-născutul primeşte în prezent tratament medico-chirurgical pentru reechilibrare hidro-electrolitică, susţinere metabolică şi imună, îngrijiri chirurgicale specifice şi îngrijiri generale de neonatologie.

DRAMA UNEI MAME
Mama bebeluşului este încă în stare de şoc. Anestezistul doctor Florin Rusu a făcut apel la aceasta să se calmeze şi să aibă un tonus bun, "întrucât ea este în continuare legată prin cordonul ombilical de micuţul care a fost operat".

Cu lacrimi în ochi, mama a declarat că sancţiunile pe care le-au primit asistenta, medicul de gardă şi asistenta-şefă sunt extrem de mici comparativ cu drama prin care trece familia, dar şi pentru suferinţa micuţului.

SANCŢIUNI PENTRU VINOVAŢI
Profesor doctor Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului "Sf. Ioan", instituţie care are în subordine Maternitatea Bucur, a declarat că asistentei care era de serviciu în noaptea de 13 spre 14 noiembrie i s-a desfăcut contractul de muncă. În cazul şefului Secţiei neonatologie şi al asistentei-şefe s-a luat măsura reducerii salariilor şi a indemnizaţiilor cu 10% timp de trei luni. Totodată, în cazul acestora doi, prof. Ciocâlteu a hotărât schimbarea din funcţii. Toate aceste decizii au fost luate în urma anchetei interne efectuate la Maternitatea Bucur.

×
Subiecte în articol: observator