x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Belgia şi Danemarca deschid uşa muncitorilor din Est

Belgia şi Danemarca deschid uşa muncitorilor din Est

29 Apr 2009   •   00:00

Belgia şi Danemarca au decis să îşi liberalizeze complet de la 1 mai pieţele muncii pentru cetăţenii celor opt state central şi est-europene care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, informează Comisia Europeană. Comunicatul CE mai aminteşte că Danemarca a decis recent să îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari.



În schimb, Germania şi Austria au informat Bruxelles-ul că menţin până la sfârşitul lui aprilie 2011 restricţiile impuse forţei de muncă din Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Estonia, Letonia şi Lituania. Aceste restricţii urmau să dispară de la 1 mai, dar cei 15 membri vechi ai UE pot cere o derogare suplimentară de doi ani dacă demonstrează că sosirea masivă de noi muncitori imigranţi perturbă funcţionarea pieţei interne a muncii sau ameninţă să o facă.

Comisia examinează în prezent argumentele prin care Berlinul şi Viena îşi justifică cererile de prelungire a restricţiilor. "Respect deplin dreptul statelor membre, în cadrul tratatului de aderare la UE, de a prelungi aranjamentele tranzitorii", a declarat miercuri comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, Vladimir Spidla. Acesta a subliniat însă că "rapoartele Comisiei au relevat că fluxurile migratoare, după aderarea de noi state în 2004 şi 2007, au avut impacturi economice pozitive în ţările care nu au restrâns libera circulaţie a lucrătorilor. Chiar şi în contextul crizei economice actuale, ridicarea restricţiilor ar evita problemele mai serioase asociate cu pieţe ale muncii închise, în special cu munca nedeclarată, munca independentă fictivă şi dumpingul social".

Spilda a explicat că "libera circulaţie oferă flexibilitate în două sensuri: muncitorii au tendinţa de a merge acolo unde există cerere, şi pot pleca atunci când condiţiile devin mai puţin favorabile". Potrivit Comisiei Europene, criza economică şi accentuarea şomajului în spaţiul comunitar au determinat deja reducerea fluxurilor de lucrători europeni, însoţită de creşterea numărului de imigranţi care revin în ţările de origine.

×
Subiecte în articol: observator