x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanţul tragediei se ridică la cinci morţi şi şase răniţi

Bilanţul tragediei se ridică la cinci morţi şi şase răniţi

de Magda Colgiu    |    19 Aug 2010   •   00:00
Bilanţul tragediei se ridică la cinci morţi şi şase răniţi
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Încă un bebeluş a decedat, iar starea altui micuţ s-a agravat



Un alt bebeluş ars în incendiul care a avut loc la Maternitatea Giuleşti a decedat în noaptea de miercuri spre joi la Spitalul clinic de urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu". În acest moment, numărul victimelor se ridică la cinci morţi şi şase răniţi. Ca o ironie, bebeluşul decedat este cel a cărui familie fusese anunţată eronat miercuri de poliţişti că a murit, dar de fapt trăia.

Conform medicului Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al spitalului, bebeluşul a făcut stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi resuscitat. Bebeluşul avea arsuri pe apro­ximativ 70% din corp, era în stare foarte gravă şi a fost intubat pe toată perioada spitalizării. În plus, micuţul mai făcuse un stop cardiac, dar fu­sese resuscitat şi îşi revenise. Medicul Raluca Alexandru a făcut precizări legate şi de starea unui alt bebeluş internat în unitatea medicală de copii. "Starea unuia dintre bebeluşi s-a agravat în ultimele 24 de ore, pro­g­nosticul este sever. El a fost intubat de la internare şi până în prezent", a spus Raluca Alexandru. Ceilalţi cinci bebeluşi internaţi în Secţia de Te­rapie Intensivă a Spitalului "Grigore Alexandrescu" au o stare generală satisfăcătoare, în ultimele 24 de ore neintervenind modificări. Medicul a precizat că "echipele noastre me­dicale şi de asistenţă socială au un contact permanent cu familiile copiilor, comunică zilnic cu părinţii care vin la orele de vizită şi anunţă familiilor, personal, eventualele modificări survenite în starea generală".

Părinţii bebeluşului care a decedat miercuri noapte spun că nu vor da Maternitatea Giuleşti în judecată şi că mulţumesc medicilor de la această unitate sanitară şi de la Spitalul "Gri­gore Alexandrescu" pentru ce au făcut pentru copilul lor. Întrebat ce va face în continuare, tatăl micuţului, Andrei Dragomirescu, a spus că vor urma formalităţile pentru Institutul de Medicină Legală. În schimb, Lidia Dudan, o mătuşă a copilului, a declarat că cel care i-a anunţat eronat că bebeluşul a murit este de la Poliţia Capitalei, se numeşte Daniel Badea, iar familia este hotărâtă să ceară pedepsirea acestuia. "Sigur că avem numele celui care ne-a dat telefon, este de la Poliţia Capitalei, se numeşte Badea Daniel, iar şeful lui, Radu Gavriş. Şi-a cerut scuze pentru greşeală, a recunoscut că a făcut o mare greşeală, dar noi suntem hotărâţi să cerem pedepsirea acestuia", a spus Lidia Dudan, mătuşa bebeluşului, la ieşirea din Spitalul "Grigore Alexandrescu". Ea a mai spus că micuţul a fost înregistrat miercuri, cu numele de Eric Ştefan Dragomirescu. Femeia a mai povestit că în salonul de la Terapie Intensivă era o singură asistentă la ora la care ea a mers în vizită. De asemenea, ea a spus că, din ceea ce i-a povestit mama copilului, în momentul incendiului s-a auzit o bubuitură şi era mult fum, după care asistentele au fost primele care au încercat să iasă din clădire, şi nu să salveze bebeluşii. "Era primul lor copil. A avut o sarcină cu probleme, trebuia să nască la 4 septembrie. A născut prin cezariană cu două săptămâni şi jumătate mai devreme. A venit la acel spital pentru că avea mare încredere în doctor, dar celălalt personal - asistentele şi infirmierele - este îngrozitor", a mai spus Lidia Duran.


REGRETE DE LA BĂSESCU ŞI POSIBILI VINOVAŢI
Preşedintele Traian Băsescu  aruncă pisica în curtea liberalilor în ce priveşte problemele din siste­mul sanitar. Prezent ieri la Iaşi, şeful statului a sugerat posibilele motive care au dus la accidentul dramatic petrecut la Maternitatea Giuleşti. "Trebuie să încep prin a exprima faptul că regret enorm acest incident şi să exprim public condoleanţele pentru familiile bebeluşilor şi speranţa că cei care sunt în viaţă vor fi salvaţi", a spus preşedintele după care a trecut la invocarea grelei moşteniri. "Sesi­zând deficienţele sistemului sanitar din România, în 2007 am instituit o comisie prezidenţială de analiză a sistemului sanitar. Această comisie, formată din specialişti de primă mă­ri­me, a elaborat un raport, nişte concluzii şi a avansat soluţii. Eu acum reamin­tesc Guvernului că la preluarea guvernării, atât în 2008, cât şi în 2009, am predat Guvernului raportul pri­vitor la nevoile sistemului. Acum, ca primă opţiune a tuturor este ideea de subfinanţare, dar eu nu susţin ideea că sistemul sanitar este subfinanţat. Dar înainte de a discuta despre sub­fi­nan­ţare, trebuie să discutăm despre stoparea risipei în sistemul sanitar, un sistem care în 2001 avea o finanţare de 1 miliard de euro pe an, iar azi este de 4 miliarde de euro. Ceva se în­tâmplă dacă din 2001 şi până acum creşterea de patru ori a bugetului nu a avut nici un impact şi acest lucru trebuie să-l aflăm", a spus el. (C.C. Popa)

×
Subiecte în articol: observator