Incendiul de la Biserica Sf.Pantelimon din Bucuresti (zona Foisor) a fost anuntat la ISU la 20.12, interventia echipajelor de pompieri fiind una dificila. Focul a fost stins dupa trei ore, neinregistrandu-se victime. In urma incendiului s-a prabusit turla bisericii, cazand si candelabrul. Totodata, focul, dar si apa cu care s-a intervenit pentru stingerea flacarilor, au distrus si picturile, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Ovidiu Pana, citat de Mediafax. Potrivit lui Pana, turla din lemn captusit cu tabla a facut dificila decopertarea. ISU Bucuresti a actionat pentru stingerea incendiului cu sase autospeciale cu apa si spuma, doua autoscari mecanice, doua echipaje de descarcerare si unul de prim ajutor.
Din fericire, o parte din icoanele din biserica au fost salvate de preoti si enoriasi, acestia reusind sa le scoata la timp din lacasul de cult.
Avand in vedere ca biserica era inchisa la ora declansarii incendiului, se banuieste ca focul a pornit de la un scurtcircuit. In curtea bisericii se afla si casa preotului Bogdan Teleanu, de la Patriarhia Romana, acesta declarand insa pentru Mediafax ca in turla nu exista cabluri electrice sau alte surse de curent electric. Pe de alta parte, unii martori citati de postul Realitatea au declarat ca focul ar fi izbucnit de la niste artificii aruncate de persoane din zona.
Istoric
Biserica veche, construita din lemn a fost atestata documentar in testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752. In anul 1790, in locul bisericii de lemn - dupa cum se mentioneaza intr-o pisanie sapata in piatra cu litere chirilice – a fost construita una din zid de catre preotul Ivan ot Silvestru (sfantulpantelimon.blogspot.com). Cutremurul din 1838 a avariat grav biserica, drept urmare, in anul 1866, s-a luat initiativa construirii bisericii in forma pe care o vedem astazi. Biserica adaposteste moastele Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon. Intre anii 1839-1895, in jurul bisericii, existau chilii care se inchiriau sau erau locuite de cei care lasau bisericii, dupa moarte, bunurile lor. In preajma bisericii, a existat candva, un cimitir de la care s–au mai pastrat numai doua cruci de piatra. Pe langa biserica a existat si o scoala de invatatura pentru copiii mahalalei. Cutremurul din martie 1977 a produs bisericii avarii semnificative: fisurarea peretilor si dizlocarea frontonului care a trebuit demolat si zidit din nou. Catapeteasma, cu pictura ei veche, precum si lemnaria interioara, n-au suferit nici o stricaciune la cutremur. Lucrarile de consolidare au fost finalizate in anul 1979, mentinandu-se aspectul exterior si interior.