x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bistriţa-Năsăud: Proiect de peste un milion de lei din bani europeni pentru Peştera Tăuşoare

Bistriţa-Năsăud: Proiect de peste un milion de lei din bani europeni pentru Peştera Tăuşoare

de Agerpres    |    20 Sep 2012   •   11:15
Bistriţa-Năsăud: Proiect de peste un milion de lei din bani europeni pentru Peştera Tăuşoare

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a reusit accesarea unui proiect cu fonduri europene pentru punerea in valoare a celei mai adanci pesteri din tara, Pestera Tausoare din Muntii Rodnei, care din anul 2007 are statut de arie protejata si este, totodata, rezervatie stiintifica.

Proiectul 'Sistem de management eficient al sitului de importanta comunitara si ariei protejate de interes national Pestera Tausoare', lansat joi in cadrul unei conferinte de presa, este finantat prin POS Mediu si are o valoare totala de peste 1,17 milioane de lei, durata de derulare fiind de 30 de luni.

Initiatorii proiectului spera ca, in acest mod, sa contribuie la conservarea diversitatii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flora si mai ales de fauna salbatica din pestera, urmand a fi intocmite harti, studii stiintifice si un plan de management si asigurata infrastructura de acces in pestera, avand in vedere ca acesta este unul dificil.

Pestera Tausoare, ale carei galerii masoara 20 de kilometri, este locul unde pot fi gasite cea mai mare concentrare de formatiuni din gips din toate pesterile Romaniei, un mineral unic in tara, mirabilitul, 'bilele de Tausoare', unice in lume, care sunt niste sfere de calcar cuprinse intre 11 si 34 centimetri, dar si fosile ale unui urs de pestera, vechi de 10.000 de ani.

In plus, pestera este folosita ca si colonie de hibernare de mai multe specii de lilieci, dintre care au putut fi identificate pana acum doar patru: liliacul mic cu potcoava, liliacul comun, liliacul comun mic si liliacul caramiziu.

Potrivit responsabilului stiintific al proiectului derulat de Consiliul Judetean, Crin Theodorescu, pestera a fost descoperita in anul 1955 de catre un invatator si este localizata in Masivul Barlea din Muntii Rodnei, in apropierea parcului national, iar descoperirile facute aici atrag an de an specialisti din intreaga lume.

×