x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blackout în România! Ce facem dacă rămânem fără curent şi gaze, timp de trei zile?

Blackout în România! Ce facem dacă rămânem fără curent şi gaze, timp de trei zile?

19 Noi 2022   •   13:42
Blackout în România! Ce facem dacă rămânem fără curent şi gaze, timp de trei zile?
Sursa foto: Hepta

La Mediaș se desfășoară astăzi primul exercițiu de blackout din România, o simularea de pană majoră de curent. Pe parcursul evenimentului, orașul Mediaș nu va fi afectat de întreruperi ale alimentării cu curent electric, cauzate de acțiunile din cadrul acestui proiect.

Potrivit Antena 3 CNN, în acest moment, la Zilele prevenirii dezastrelor din Mediaș se fac simulări și în ceea ce privește posibilitate unui blackout la nivelul întregii țări.

"Pe parcursul a trei zile este vorba de mai multe acțiuni, tot ceea ce înseamnă dezastre care pot să existe la un moment dat, iar aceste dezastre este foarte bine să le cunoaștem dacă se întâmplă și să găsim elementele necesare să le învățăm astfel încât dacă apar să putem să ne descurcăm. O astfel de situație presupune ca omul să aibe la îndemână acel rucsac de prim ajutor în care să regăsim apă, o anumită cantitate de alimente, o lanternă, baterii, un aparat de radio și alte elemente specifice. Acest rucsac este un element care ar trebui să facă parte din recuzita noastră de zi cu zi", a explicat Dumitru Cheseliță de la Asociația Energia Inteligentă, pentru antena3.ro

Iată ce trebuie să facem dacă rămânem fără curent şi gaze timp de 72 de ore:

„O pană de curent majoră înseamnă că trebuie să existe un număr mare de ore în care oamenii nu au curent și nu au alte alternative. Adică nu pot să se urce mașină, să plece la țară unde au lemne şi petrol la lampă. În acel moment sunt o serie de măsuri care se pot lua. Aceste măsuri pleacă de la a putea să-ți faci o anumită temperatură în interiorul imobilului.

Această temperatură, în primul și în primul rând poți să o reconstruiești ținând seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casă, printr-o localizare într-un spațiu al casei care presupune în primul și în primul rând cât mai multe zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior, care presupune construirea unui mic adăpost, gen cort, să spunem, niște pături care se pun peste o masă, care poate să fie căptușită din diverse materiale care să permită menținerea temperaturii și care, foarte important, trebuie să se găsească într-o zonă a casei care să-ți permită accesul ușor către bucătărie, către zona de alimentație și către bani”, spune Dumitru Chisăliță.

Pentru a face lumină în casă, este nevoie ca în permanență să avem la îndemână pentru situații neprevăzute, în special baterii și lanterne, dar și alte sisteme, cum ar fi lămpașe sau lumânări.

Bateriile şi lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot să ducă la anumite accidente care pot să apară la un moment dat în interiorul imobilului și care nu sunt de dorit.

În ceea ce privește depozitarea alimentelor, Dumitru Chisăliță spune că hrana caldă este un element absolut necesar, dar neavând surse, trebuie să te gândești fie să ai la îndemână, fie să-ți construiești dintr-o cutie, de exemplu, de metal, o lampă cu spirt pe care s-o folosești pentru a-ți încălzi alimente de tip conserve, pentru a-ți face un ceai, pentru a-ți face o supă la plic. Adică diverse alimente care se pot conserva și care pot să fie ușor preparat și la temperaturi nu foarte ridicate.

Simulare blackout Medias

 

×