x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blaga: Ştiam din 2009 de situaţia dificilă a ţării, dar nu am făcut nimic. România are nevoie de un nou acord cu FMI

Blaga: Ştiam din 2009 de situaţia dificilă a ţării, dar nu am făcut nimic. România are nevoie de un nou acord cu FMI

de Mara Raducanu    |    13 Iun 2010   •   00:00
Blaga: Ştiam din 2009 de situaţia dificilă a ţării, dar nu am făcut nimic. România are nevoie de un nou acord cu FMI
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat Pro TV că România are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune şi un nou împrumut, arătând însă că acest lucru nu a fost discutat în Guvern.



El a mai spus că, dacă nu s-ar lua măsurile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1%-9,2% din PIB la sfârşitul anului, iar pentru a face faţă nevoilor este nevoie de 11 miliarde de euro. Potrivit lui Blaga, în actualele condiţii, dacă nu ar fi acordul cu FMI, de pe piaţa externă nu s-ar putea lua împrumuturi, un exemplu în acest sens fiind, potrivit ministrului, situaţiile din Portugalia şi Spania. El a mai spus că are convingerea că dacă măsurile pregătite de Guvern se vor aplica nu vor creşte taxele.

"Cred că vom putea plăti pensiile şi salariile reduse până la sfârşitul anului, partea de investiţii prevăzută în buget până la sfârşitul anului se va realiza şi nu va fi nevoie să mărim taxele şi impozitele." Întrebat dacă Guvernul va trebui să plece dacă se ajunge la situaţia de a creşte taxele, Blaga a spus: "Sunt convins că da. Venim cu un pachet de măsuri analizat cu specialişti din toate domeniile şi am ajuns la această concluzie".

El a recunoscut că România nu s-a trezit peste noapte într-un colaps economic, blocată în împrumuturi şi condiţionată de acordurile cu FMI. Dimpotrivă, Blaga susţine că ştia din ianuarie 2009 de situaţia dificilă în care se află România şi că, personal, regretă că măsurile de austeritate nu au fost luate de anul trecut.

"Lucrurile au evoluat în toată lumea după ianuarie 2009. Puteam să le luăm, dar nu le-am considerat necesare atunci."

Blaga a mai spus că PDL se va consulta mereu cu Traian Băsescu. Întrebat dacă trebuie să plece şi Traian Băsescu, nu numai Guvernul, în cazul în care măsurile eşuează, Blaga a spus că "Guvernul guvernează, nu Traian Băsescu". "Nici pe departe, aceste măsuri au fost convenite cu specialişti. Guvernul guvernează, nu Traian Băsescu", a răspuns Blaga.





CITEŞTE ŞI: Vasile Blaga: Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune un nou împrumut

Blaga: Nu m-am simţit foarte bine când l-am vazut pe Nuţu Cămătaru ieşind din închisoare pe cal

×
Subiecte în articol: observator