x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blejnar vrea să iasă din scandalul Celestini

Blejnar vrea să iasă din scandalul Celestini

de Daniela Ivan    |    13 Mar 2011   •   19:47
Blejnar vrea să iasă din scandalul Celestini
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
156073-dan-constantin-20110302150049003.jpgŞeful ANAF, Sorin Blejnar, este într-o puternică ofensivă de imagine pentru a scăpa de suspiciunile că deţine postul de regină în scandalul mitei din vămi. Într-o nouă intervenţie televi­za­tă, de data asta la Pro TV, el a făcut re­feriri la acuzaţiile pe care omului de afa­ceri italian Antontello Celestini le-a adus unor funcţionari ANAF. Acesta a depus probe la DNA, probe care susţin ideea că în interiorul Fis­cu­lui funcţionează de mulţi ani un sis­tem piramidal de colectare a unor su­me uriaşe prin şantaj.

Jurnalul Naţional a prezentat pe larg acest caz şi consecinţele lui care au dus la arestarea lui Nicolae Adrian Gavrilă (consilier superior în ca­drul Direcţiei Generale de Coordo­na­re a Inspecţiei Fiscale din ANAF) şi a avocatului Marius Stăncescu. Cei doi au pretins sute de mii de euro de la Celestini, bani care ajungeau, po­tri­vit acuzatorilor, la Comăniţă şi Blej­nar.

Sorin Blejnar vrea să acrediteze ideea că funcţionarul ANAF care l-a es­­crocat pe Celestini ţinea banii doar pentru el şi nu-i împărţea cu nimeni. Şe­ful ANAF spune că funcţionarul care este acuzat de luare de mită l-a es­­­crocat pe afaceristul italian şi i-a cerut bani pentru protejarea anumitor afaceri de controalele Fiscului fă­ră a avea, de fapt, o influenţă în cadrul ins­tituţiei.

"Eu am văzut că din 2007, 2008, 2009, 2010 cerea bani de la acel itali­an ca să protejeze. Până la urmă, el era într-o funcţie măruntă de exe­cu­ţie, dar probabil l-a escrocat lăsând să se în­ţe­leagă că el ar avea influenţă (...) Nu credeţi că este puţin credibil ca un in­divid cu o funcţie de execuţie să aibă acces în birourile preşedinţilor suc­cesivi ai acestei instituţii? Nu cred, este un escroc, eventual. Un escroc care nu ştiu dacă a luat mită de la acel italian. Este din nou treaba Par­che­tului să dovedească dacă într-ade­văr a luat mită, pentru că, dacă intrăm în termeni juridici, mita înseamnă alt­ce­va, ori el nu a putut să in­flu­en­ţe­ze pe nimeni cu nimic", a spus Blejnar.

Nicolae Adrian Gavrilă, consi­lier superior în cadrul Direcţiei Ge­nerale de Coordonare a Inspecţiei Fiscale din ANAF, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru că ar fi cerut şi primit mită în schimbul unor intervenţii în favoarea unor firme deţinute de omul de afaceri italian Antonte­llo Celestini. În legătură cu actele de co­rupţie des­coperite în Vămi, şeful ANAF a spus că nu crede în varianta în care banii se dădeau mai departe şi a res­pins ideea că o parte din sume ar fi ajuns la el. "Nici nu mi-a oferit nimeni şi dacă mi-ar fi oferit m-aş fi dus la Parchet şi l-aş fi denunţat pe acel angajat al meu care a îndrăznit să facă acel lucru", a spus Blejnar.

Pe de altă parte, el crede că, dacă într-adevăr banii au mers mai de­parte, acele persoane implicate vor fi identificate. Este treaba Parchetului să dovedească cine este vinovat, se apără Blejnar.

×
Subiecte în articol: sorin blejnar celestini