x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BLOC-TURN, FĂRĂ EMOŢII / Exces de zel în Bdul Poligrafiei

BLOC-TURN, FĂRĂ EMOŢII / Exces de zel în Bdul Poligrafiei

de Iulia Barbu    |    11 Feb 2009   •   00:00
BLOC-TURN, FĂRĂ EMOŢII / Exces de zel în Bdul Poligrafiei

Un bloc de 29 de etaje va fi ridicat pe Bulevardul Poligrafiei din Bucureşti. În urmă cu mai bine de un an, Jurnalul Naţional relata modul în care 70 de copaci au fost tăiaţi fără avizul necesar. 



Planul de Urbanistică Zonală aprobat în 2008 este supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei. Terenul, care în vremurile lui bune a fost cât se poate de verde, apare încadrat în Planul Urbanistic General (PUG) – “zonă fără indicativi, fără indicatori”. Proiectul de pe Bulevardul Poligrafiei îşi propune să construiască 29 de etaje supraterane şi alte şase etaje subterane. Procentul de ocupare a terenului este de 41%. În aceste condiţii, proiectantul şi-a permis să declare că 35% din teren va fi folosit pentru amenajarea unui spaţiu verde pe care vor fi plantaţi 60 de arbuşti.

CUM AR TREBUI SĂ FIE?
Prevederile legale sunt însă destul de severe în privinţa copacilor tăiaţi. Astfel că pentru un copact tăiat ilegal trebuie să fie plantaţi în schimb 12, iar pentru un copac tăiat legal trebuie plantaţi alţi patru. Un calcul simplu arată ca beneficiarul ar trebui să planteze o pădure în miniatură, în condiţiile în care a primit aviz pentru defrişarea a 19 copaci din cei 70 aflaţi pe suprafaţa din apropierea Pieţei Presei Libere.  

În octombrie 2007, Jurnalul Naţional a relatat modul în care beneficiarul terenului a scăpat de copacii de pe zona verde. Avizul primit de la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) legaliza tăierea a 19 copaci. Odată aflate în teren, drujbele nu s-au mai oprit, au pus la pământ toţi copacii, 70 la număr. La acea vreme, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, preciza că suprafaţa nu figura că zonă verde în Planul de Urbanistiză Zonală. “Pot afirma însă cu certitudine că vorbim despre o zonă înverzită, pe care ar fi fost cu mult mai bine şi mai sănătos să o păstrăm în forma iniţială”, a adăugat Andrei Chiliman.

×
Subiecte în articol: observator