x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocuri-turn in Parcul Politehnicii

Blocuri-turn in Parcul Politehnicii

27 Sep 2007   •   00:00
Blocuri-turn in Parcul Politehnicii

SOS - SALVAŢI SPAŢIUL VERDEPatru blocuri-turn se vor ridica in mijlocul Parcului Politehnicii. In doar căteva zile, in anul 2005, 34.000 de metri pătraţi erau retrocedaţi pe Legea 18. Aşa-zişii proprietari au văndut imediat terenul. Acesta a ajuns in măna unor afacerişti cu viziune, care au depus deja proiectul construcţiei spre avizare.



Patru blocuri-turn se vor ridica in mijlocul Parcului Politehnicii. In doar căteva zile, in anul 2005, 34.000 de metri pătraţi erau retrocedaţi pe Legea 18. Aşa-zişii proprietari au văndut imediat terenul. Acesta a ajuns in măna unor afacerişti cu viziune, care au depus deja proiectul construcţiei spre avizare.


Bucureştiul a fost in vara anului 2007 polul căldurii in Europa. Locuitorii Capitalei au suportat săptămăni la rănd temperaturi de 40 de grade Celsius. Autorităţile au intocmit comitete şi comisii pentru situaţii de urgenţă. Rezultatul? Statistici, calcule, discuţii şi neglijenţă. Asaltul puţinelor zone verzi pe care le mai deţine Bucureştiul este departe de a fi incetat.

Gustul amar al lunilor de infern pe care le-a străbătut Capitala Romăniei in această vară s-a indulcit rapid la sunetul banilor. In febra retrocedărilor şi visănd la o frumoasă metropolă europeană, spaţiile verzi dispar de la o zi la alta. De la institute de cercetare la terenuri ale unor fabrici aflate in lichidare, la parcuri şi pănă la cel mai neinsemnat petic de verdeaţă, nimic nu mai este sfănt, şi totul se transformă in beton.


BILA NEAGRĂ. Jurnalul Naţional a intrat in posesia unor documente care descriu negru pe alb cum 3,4 hectare din Parcul Politehnicii vor fi rase de pe harta verde a Bucureştiului, pentru a face loc unui complex de patru sau cinci blocuri-turn. Retrocedarea celor 3,4 hectare in zona Bulevardului Vasile Milea a ridicat numeroase semne de intrebare chiar in instituţia care a semnat actele. Zona despre care vorbim se găseşte pe raza administrativă a Primăriei Sectorului 6. Contactat telefonic, Cristian Poteraş s-a arătat nedumerit şi depăşit de situaţie:

"Parcul acela nu ţine de Administraţia Publică Locală, ci de Rectoratul Universităţii Politehnica Bucureşti. Nu ştiu nimic despre terenul despre care imi vorbiţi, poate l-a predat Agenţia Domeniilor Statului (ADS)", a declarat Poteraş. Terenul nu a fost insă predat de ADS, asta pentru că nu se găsea in administrarea agenţiei. La data de 18.05.2005, Subcomisia de Aplicare a Legii Fondului Funciar a Primăriei Sectorului 6 a semnat procesul-verbal de punere in posesie pe terenul despre care Poteraş nu şi-a adus aminte.


NU-I AL MEU, AL MEU E OARE? Timp de trei săptămăni, Jurnalul Naţional a incercat să identifice instituţia in administraţia căreia s-a aflat terenul de pe Bulevardul Milea inainte de retrocedare. "Plimbările" intre Primăria Sectorului 6 şi Rectoratul Universităţii Bucureşti au rămas fără rezultat. Cea dintăi nu ştia sigur dacă este sau nu parc şi dacă il administrează sau nu, iar cea de-a doua nu ştia dacă este proprietatea privată a Politehnicii sau nu.

Instituţiile implicate nu au făcut decăt să arunce mingea dintr-un teren in altul. Singura certitudine este insă incadrarea din Planul de Urbanistică Generală (PUG) a hectarelor retrocedate. Aici, cele 3,4 hectare figurează ca V1A. Traducerea acestui simbol este una căt se poate de simplă - parc. De altfel, pănă şi certificatul de urbanism incadrează cele 3,4 hectare in V1A. Cum edilul Sectorului 6 afirmase iniţial că zona nu este in administrarea instituţiei pe care o conduce, ne-am indreptat atenţia către cei care ne-au fost indicaţi drept proprietarii terenului - Universitatea Politehnică Bucureşti.


RECTORATUL, UIMIT. Iniţial, domna Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica, s-a arătat extrem de surprinsă. Asta pentru că terenul cu pricina ar fi fost retrocedat din curtea universităţii pe care o conduce fără ştirea dănsei. "Staţi, că trebuie să mă aşez să nu cad de pe picioare. Noi avem mai multe procese pe rol cu cei care revendică in zonă.

SOS - SALVAŢI SPAŢIUL VERDE
Toată suprafaţa campusului, care are in jur de 50-60 de hectare, este proprietatea Politehnicii, avem titlu de proprietate. De altfel, noi am cerut in repetate rănduri ca aceia care susţin că au avut teren in zonă să fie recompensaţi in altă parte. Pe Vasile Milea noi avem terenuri sportive şi nu au cum să retrocedeze acolo. Unde se mai desfăşoară activitatea sportivă a instituţiei noastre?", a precizat telefonic Andronache.

Ulterior, solicitările cotidianului nostru au rămas fără răspuns. In cazul in care cele 3,4 hectare retrocedate prin Legea 18 ar fi fost proprietatea privată a universităţii şi ar fi fost restituite fără ştirea acesteia, situaţia s-ar fi complicat legislativ.


PARCUL NU SE VEDE DE COPACI. Din păcate, situaţia administrativă a terenului a rămas nelămurită. Nu numai pentru Jurnalul Naţional, dar şi pentru autorităţi. Acestea au avut grijă ca terenul, fără un statut bine definit, să fie la indemăna celui care ştie să fenteze legea. Tertipul legislativ este simplu. Refuzul autorităţilor abilitate de a intabula terenul ca parc a scos la mezat cele 3,4 hectare, aceasta fiind portiţa de care au profitat cei care au venit cu revendicările.
Intr-un final, varianta a fost confirmată. Primăria Setorului 6 a precizat că terenul cu pricina se găseşte in domeniul privat al statului şi in administrarea Consiliului General. S-a mai precizat că este o zonă verde, fără un statut bine definit, care ar fi aparţinut căndva fostului CAP Chiajna. "Nu numai că au retrocedat pe Legea 18 funciar o porţiune dintr-un parc, dar se pare că vorbim despre o zonă protejată şi din alt punct de vedere. Ea se găseşte in apropierea zonei de protecţie sanitară severă. Oricare ar fi opţiunea celui care va construi aici, noi suntem cei care vom pierde incă un petic de verdeaţă şi, implicit, un filtru de oxigen", a precizat Eco-Civica.


Blocuri pe cuvă de beton

Beneficiarul işi doreşte un minicartier rezidenţial de patru sau cinci blocuri in zona Politehnicii, cu deschidere la Bulevardul Vasile Milea. Construcţiile vor avea intre 22 şi 26 de etaje. Incadrarea terenului ca V1A ii obligă să respecte anumite norme de mediu. Trebuie să construiască pe 15% din suprafaţă. Problema este că, din cauza terenului şubred, sunt nevoiţi să escaveze zona şi să toarne un strat de beton. In aceste condiţii, pomii şi spaţiul verde in sine vor dispărea. Ulterior, cei care se numesc "Parc Rezidenţial Vasile Milea" vor putea să susţină un spaţiu verde artificial: un gazon şi căţiva arbuşti. Pe o şapă de beton nu va putea rezista insă o vegetaţie bogată.




×
Subiecte în articol: verde! terenul hectare politehnicii