x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, nivel la care a ajuns în luna august

BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, nivel la care a ajuns în luna august

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2024   •   16:15
BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, nivel la care a ajuns în luna august

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an şi a dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an.

Conducerea băncii centrale a mai decis şi mentinerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, dar şi a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politică monetară.

BNR a dat startul relaxării monetare în luna iulie, când a decis să taie dobânda de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, nivel neschimbat din ianuarie 2023. În şedinta din august, Banca Natională a redus dobânda la 6,5%.

Potrivit datelor publicate de INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna august la 5,1%, de la 5,4% în iulie, şi a ajuns, astfel, la nivelul inflaţiei din luna mai. O singură dată în ultimele 12 luni inflaţia a scăzut la sub 5%: 4,9% în iunie 2024, pentru a urca apoi la 5,4% în iulie.

Potrivit Ziarului Financiar, BNR va avea de săptămâna viitoare un nou Consiliu de Administratie, votat marți în Parlament, alcătuit din 9 persoane, respectiv 5 membri neexecutivi, 2 viceguvernatori, un prim-viceguvernator şi un guvernator. Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR. Boardul actual al BNR, insti­tuţie care reglementează şi supra­veghează activitatea băncilor comer­ciale din România, şi-a început activitatea în octombrie 2019.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bnr dobanda politica monetara