x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNR, gazda celei de a XI-a reuniuni a Clubului guvernatorilor

BNR, gazda celei de a XI-a reuniuni a Clubului guvernatorilor

29 Mai 2004   •   00:00

La Neptun, la data de 28 mai a avut loc cea de-a XI-a reuniune (a treia care se desfasoara in Romania) a Clubului guvernatorilor bancilor centrale din zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala, care reuneste reprezentantii bancilor centrale din: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Grecia, Kazahstan, Kyrgyzstan, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Moldova, Federatia Rusa, Serbia, Tadjikistan, Turcia si Romania.

La aceasta reuniune, Banca Nationala a Ucrainei a fost primita ca membra a Clubului.

Din anul 2002, presedintele Clubului este Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Clubul guvernatorilor a fost infiintat in mai 1998, cu scopul de a imbunatati colaborarea tarilor membre in domeniul bancar. Intre obiectivele de prim ordin se afla buna functionare a pietelor monetara si valutara, intensificarea cooperarii economice si financiare, alte probleme de interes comun pentru tarile participante.

La intalnirea de la Neptun, membrii clubului i-au avut ca invitati pe Josef Tosovsky, presedintele Institutului pentru Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Reglementelor Internationale, si Maxwell Watson, consilier in cadrul Comisiei Europene.

De cel mai mare interes s-au bucurat dezbaterile referitoare la programele privind implementarea in cadrul sistemului bancar a prevederilor acordului Basel II.

Cresterea volatilitatii, liberalizarea si eliminarea barierelor administrative de pe piata financiara, precum si aparitia de noi si tot mai complexe produse financiare au impus necesitatea reconfigurarii cerintelor prudentiale privind capitalul de care au nevoie bancile comerciale pentru o buna functionare.

In acest context, Comitetul de la Basel a initiat Noul Acord de Capital (Basel II), care dezvolta o abordare flexibila in ceea ce priveste criteriile obligatorii in stabilirea cerintelor de capital, ceea ce permite institutiilor de credit sa-si dimensioneze necesarul de capital in functie de tipurile de activitati desfasurate si de profilul de risc al partenerilor si al pietelor pe care sunt participante. Acordul este structurat pe trei paliere complementare: 1) cerinte minime de capital; 2) supravegherea sistemului bancar; 3) disciplina de piata.

Discutiile s-au axat si pe rolul catalizator al bancii centrale in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, cu predilectie in societatile aflate in tranzitie.

In acest sens a fost sublinita importanta existentei unui mix de politici economice coerente, de lunga durata, care sa duca la sustinerea procesului de macrostabilizare.

Dezbaterile din cadrul reuniunii au ocazionat utile schimburi de informatii si puncte de vedere cu privire la realitatile politice, sociale si economice din zona, tendintele din sistemul financiar-bancar, evolutiile monetare.
×
Subiecte în articol: observator