x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boboteaza, fara ger

Boboteaza, fara ger

de Sorin Anghel    |    Magda Colgiu    |    07 Ian 2007   •   00:00

Mii de credinciosi din toata tara au celebrat ieri Boboteaza. Gerul specific acestei zile nu s-a simtit deloc, in unele orase inregistrandu-se chiar temperaturi de 10 grade Celsius.

FINALUL SARBATORILOR DE IARNA - Crestinii ortodocsi au celebrat Botezul Domnului

Mii de credinciosi din toata tara au celebrat ieri Boboteaza. Gerul specific acestei zile nu s-a simtit deloc, in unele orase inregistrandu-se chiar temperaturi de 10 grade Celsius.

De pe malurile Dunarii pana in munti, la Straja, romanii s-au inghesuit pentru a lua apa sfintita. La Bucuresti, peste 2.000 de persoane au participat la slujba de sfintire a apei oficiata de Patriarhul Teoctist, in fata resedintei patriarhale, cu ocazia sarbatorii Botezului Domnului (Boboteaza).

Ceremonialul religios al sfintirii apei a fost precedat de slujba Sfintei Liturghii, oficiata la Catedrala Patriarhala de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Sebastian Ilfoveanul, impreuna cu un sobor de preoti.

Dupa incheierea Liturghiei, preotii si episcopul s-au deplasat in fata resedintei patriarhale, unde, impreuna cu Patriarhul Teoctist, s-a savarsit sfintirea apei. Credinciosii au putut lua apa sfintita din butoaiele aflate pe Dealul Patriarhiei (10.000 de litri), supravegheati de jandarmii dispusi in zona.

BUZAU. Procesiune de Boboteaza cu scandal ieri la Podul de la Maracineni, eveniment la care peste 1.000 de oameni au fost martori. Crucea din lemn aruncata de preoti in raul Buzau a fost recuperata din apa de un "outsider". Dupa ce sapte tineri s-au aruncat dezbracati in apa rece ca gheata, un barbat imbracat care asista de pe mal, din public, a intrat in apa si a prins crucea care ajunsese in dreptul lui. ConstanTa. Imbulzeala de Boboteaza in Portul turistic Tomis, unde s-au adunat mii de constanteni pentru a lua apa sfintita. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat o slujba in fata Catedralei Sfintii Apostoli Petru si Pavel si a urmat o procesiune pana pe faleza. 30 de tineri s-au aruncat in mare pentru a prinde cele trei cruci azvarlite de IPS Teodosie, iar cei care au reusit sa puna mana pe ele au fost trei scafandri.

BRAILA. Crucea sfintita, lansata in apele Dunarii, a fost recuperata la Braila de un fost condamnat. Sfantul Odor a fost scos din apele Dunarii de Dumitru Oprea, de 54 de ani, zis si Titel Cracanatu, client vechi al politiei inca de cand era minor, condamnat pentru o gama larga de infractiuni, printre care se numara portul ilegal de arma si lipsire de libertate. Dumitru Oprea, zis si Titel Cracanatu, spune ca s-a inscris in competitie din curiozitate si ca spera ca de acum inainte sa-i mearga mult mai bine.

GALATI. Sfintirea apelor la Dunarea de Jos a fost savarsita la Braila si la Galati de episcopul Casian Craciun. Dupa ce a oficiat slujba de Boboteaza la Braila, episcopul Dunarii de Jos a ajuns la Galati pentru a sfinti apa din cele 12 recipiente mari aduse pe Faleza Superioara si care semnifica cele 12 luni ale anului. Aproape 20.000 de galateni au fost prezenti la slujba oficiata de preoti. Episcopul Casian Craciun a urcat apoi pe vasul care imita o nava din flota domnitorului Stefan cel Mare si a aruncat crucea in Dunare. 15 tineri au sarit in apa pentru prinderea crucii. Castigatorul a fost Constantin Paraschiv, de 20 de ani.

Dan Marinescu/JURNALUL NATIUONAL
AJUTORUL SALVAMONTISTILOR. Apa a fost adusa cu targa

STRAJA. Slujba de sfintire a Aghesmei Mari s-a desfasurat langa Crucea Eroilor, in imediata apropiere a partiei Constantinescu. Schiorii s-au oprit pret de cateva minute pentru a primi apa sfintita.
Zi mare la romani, Boboteaza a fost cinstita asa cum se cuvine de schiori aflati in acest week-end la Straja. Ieri, in statiunea hunedoreana a avut loc o slujba cu totul si cu totul deosebita.

RELIGIA. Dupa ce Liturghia s-a tinut in biserica, preotul si credinciosii au urcat la Crucea Eroilor, acolo unde a avut loc sfintirea Aghesmei Mari. Apa a fost adusa de salvamontistii din Straja cu ajutorul unei targi peste care a fost fixat un butoi din plastic. Peste 100 de turisti, unii chiar cu schiurile, s-au oprit pentru a asista la slujba desfasurata chiar pe marginea partiei Constantinescu.

EXPRES. Slujba desfasurata in aer liber, la o altitudine de peste 1.400 de metri, nu a fost una oarecare. Pentru ea au urcat din Lupeni cativa localnici care au vrut sa traiasca altfel ziua de Boboteaza. De asemenea, putinii turisti care nu schiaza, dar au ajuns in Straja, au avut cu ce sa-si umple timpul liber. Dupa slujba a urmat miruirea fiecarui credincios, dupa care toti au stat la rand, pentru a pleca spre casa cu agheasma din Straja. Coincidenta sau nu, in timpul slujbei de sfintire, teleschiul ce deserveste partia Constantinescu s-a oprit.

Botezul cailor la Puchenii Mari

Christian Silva/JURNALUL NATIONAL
Locuitorii din comuna prahoveana Puchenii Mari au participat ieri la sarbatoarea botezului cailor, o traditie pastrata de mai bine de 100 de ani. Localnicii spun ca botezul da sanatate cailor, iar daca animalele sunt sanatoase si gospodarilor le va merge bine tot anul. Anul acesta, la Puchenii Mari au fost botezati 30 de cai. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Inainte de botez, politistii din comuna au decis sa blocheze toate strazile si ulitele ce duc la biserica din satul Pietrosani, comuna Puchenii Mari, unde se face an de an botezul, decizia fiind luata pentru a nu se crea accidente.

  • Material realizat cu sprijinul retelei de corespondenti ai JN
  • ×
    Subiecte în articol: observator s-au mari slujba boboteaza