x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bode are încredere că România intră în Spațiul Schengen până la finalul anului

Bode are încredere că România intră în Spațiul Schengen până la finalul anului

13 Iul 2022   •   12:41
Bode are încredere că România intră în Spațiul Schengen până la finalul anului
Sursa foto: antena3

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, în ședința de Guvern, că România și-a asumat toate obligațiile de securitate a frontierelor și are încredere că, sub peședinția cehă a Consiliului UE, țara va avea dosarul aprobat pentru extinderea Spațiului Schengen.

„În marja consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurat la Praga am (...) solicitat sprjin pentru urgentarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen. Vreau să spun că suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni la nivel tehnic. În luna septembrie ne propunem să realizăm cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022 prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate și să îndeplinim condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie una favorabilă României”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.

Potrivit lui Bode, evaluarea României și Bulgariei în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor tehncie de aderare a fost realizată în urmă cu 11 ani.

Astăzi, România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen și solicită Comisiei și statelor membre să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă ca gestionar a celor mai întinse frontiere a UE – 2.070 de kilometri de frontieră a UE o gestionează România - și drepturile de care trebuie să se bucure țara noastră în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor, potrivit ministrului.

„Am încredere că România se află pe drumul cel bun și că beneficiază - și în urma realizării obligațiilor asumate și în contextul securitar din regiune, arătând că securitatea frontierelor naționale și securitatea frontierelor UE este asigurată, este în măsură să își propună ca, sub președinția cehă, să avem acest dosar, dosarul de extindere a Spațiului Schengen aprobat. Aici mă refer la cele trei țări: Bulgaria, Croația și România, în ordine alfabetică”, a mai spus Bode.

Președinția rotativă a Consiliului UE a fost preluată în luna iulie de Cehia, pentru o perioadă de 6 luni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lucian bode