x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE

Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE

11 Iul 2021   •   13:30
Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (CAE), în cadrul căreia vor avea loc dezbateri cu privire la aspectele geopolitice ale noilor tehnologii digitale, Busola Strategică a UE şi situaţia din Etiopia, precum şi evoluţiile recente din Afganistan şi Liban.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis duminică, şeful diplomaţiei române va face o prezentare a rezultatelor şi concluziilor turneului recent efectuat alături de miniştrii de externe din Austria şi Lituania în Caucazul de Sud (24 - 26 iunie).


"Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta concluziile principale ale vizitei, printre care reconfirmarea angajamentului UE pentru securitatea, stabilitatea şi prosperitatea regiunii şi a rolului Uniunii Europene ca partener de încredere pentru Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, care poate oferi sprijin valoros pentru rezolvarea unor chestiuni sensibile în regiune, precum şi printr-o cooperare regională mai intensă şi structurată. Ministrul român va avansa o serie de propuneri cuprinzătoare privind rolul pe care UE îl poate avea în regiune şi modalităţile de implicare mai eficientă în gestionarea şi soluţionarea conflictelor prelungite, dar şi în consolidarea rezilienţeipartenerilor", se mai arată în comunicatul MAE.

Reuniunea va include şi o discuţie privind Busola Strategică (proces de reflecţie al Uniunii Europene, care vizează definirea rolului de actor relevant al UE în domeniul securităţii şi apărării). Este primul schimb de opinii pe această temă la nivelul miniştrilor de externe. Discuţiile sunt relevante din perspectiva exprimării viziunilor statelor membre privind parteneriatele şi rezilienţa, aspecte care vor fi luate în considerare în procesul de elaborare a Busolei. Aurescu se va referi la importanţa parteneriatelor, în special SUA şi NATO, evidenţiind necesitatea asigurării complementarităţii UE - NATO.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu