Bolile tropicale apar în România din cauza încălzirii globale, arată un studiu al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor
Conditiile climatice actuale fac ca sapte boli influentate de climat, inclusiv febra Rift Valley si encefalita, sa reprezinte o amenintare pentru locuitorii Europei, avertizeaza o cercetare a Centrului European pentru Preventia si Controlul Bolilor, care citeaza cazurile de epidemii de febra produsa de virusul West Nile in Grecia si Romania.
Europa devine un "punct fierbinte" pentru infectii emergente, in timp ce cele tipice climatului tropical avanseaza catre nord, se arata in acest studiu care stabileste o legatura intre schimbarile climatice la nivel global si raspandirea bolilor.
Numerosi transmitatori de boli, ca tantarii si capusele, sunt sensibile la climat, precizeaza studiul publicat in revista Science. Temperaturile ridicate si schimbarea tiparelor ploilor pot introduce noi agenti patogeni in efectivele de animale, pe terenurile agricole, in cursurile de apa si in orase, adauga cercetarea.
Amenintarea reprezentata de bolile infectioase emergente poate creste, in cazul in care efectele schimbarilor climatice devin mai dramatice, constata cercetarea. Scenariile posibile includ o crestere a infectiilor de natura alimentara, a rezistentei la medicamente si a transmitatorilor de boli, in paralel cu un declin al eficientei vaccinurilor existente.
Intensificarea comertului global si calatoriile pot juca, de asemenea, un rol important in diseminarea bolilor. Totodata, factori sociali ca varsta, nivelul de securitate economica si de acces la ingrijiri de sanatate pot determina care segmente ale populatiei sunt expuse la riscul imbolnavirii.
"Modificarile climatice interactioneaza cu vulnerabilitatile existente si le inrautatesc", a declarat doctorul Jan Semenza, un epidemiolog din cadrul ECDC si coordonatorul principal al cercetarii.
Un motiv particular de ingrijorare, in opinia lui Semenza, este cresterea numarului bolilor transmise de la animale la oameni. Acestea sunt responsabile de trei sferturi dintre bolile care apar la nivel mondial.
In timp ce sistemele europene de supraveghere sunt puternice, monitorizarea difera mult de la o tara la alta, nu toate avand capacitatea de a detecta sau trata asemenea boli noi, subliniaza raportul, insistand ca numeroase state subestimeaza nivelul de risc.

Ştiri din .ro
40 de cai legați, lăsați în frig și mizerie, pe marginea lacului Zarguzon
AstraZeneca reduce livrările către Europa în primul trimestru
Iohannis, de Unirea Principatelor: Multe dintre idealurile de la 1859 îi animă încă pe români
O nouă recomandare anti-Covid. Călătorii, sfătuiţi să nu vorbească în mijloacele de transport în comun

Doliu în teatrul românesc! „Era o mare actriță, din specia cea mai rară, a celor care înțeleg teatrul”
Cristoiu: Unirea din 1859, posibilă pentru că Imp. Otoman trecuse prin Reformele impuse de Occident
Accident grav în Vatra Dornei. Patru persoane au fost rănite, iar una dintre ele este în stare critică
