x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bolnav imobilizat la pat, cu grad I de handicap, reîncadrat în muncă de medici

Bolnav imobilizat la pat, cu grad I de handicap, reîncadrat în muncă de medici

30 Noi 2010   •   14:38

Pacientul se numeşte Nicolaie Gag şi este din localitatea arădeană Sânpetru German, el fiind imobilizat la pat în ultimii trei ani, după ce, în urma unui accident vascular cerebral, a rămas paralizat de la şold în jos.

Soţia bărbatului, Maria Gag, le-a arătat, marţi, jurnaliştilor, documente din care reiese că bărbatul a avut grad I de handicap până în urmă cu două săptămâni, când dosarul său a fost respins la reevaluarea medicală anuală.

Potrivit soţiei şi medicului de familie al bolnavului, acesta a avut un prim accident vascular cerebral în 1998, de când a primit certificat de persoană cu grad II de handicap. În 2007, în urma unui alt accident vascular cerebral, bărbatul a rămas şi paralizat de la şold în jos şi nu îşi mai poate mişca picioarele deloc, astfel că a fost reîncadrat cu grad I de handicap, cu incapacitate totală de muncă, primind dreptul la însoţitor personal.

"La ultima reevaluare, pacientul a fost respins de comisie, care a reîncadrat cazul ca fiind o boală, nu un handicap. Bărbatul este imobilizat în pat, este în incapacitate totală de muncă, astfel că nu înţelegem cu a fost posibil să fie considerat apt parţial de muncă", a declarat medicul de familie al bărbatului, Alexandru Pasenie.


De asemenea, soţia a prezentat documente din care reiese că bărbatul suferă, printre altele, de "sechele post accident vascular cerebral cu semipareză stângă şi dreptă", "tulburare organică depresivă", "tulburare organică a personalităţii" şi "fractură de col femural drept".

Şeful comisiei de evaluare medicală, care a refuzat dosarul bărbatului, afirmă că personal nu l-a văzut pe pacient şi că ia deciziile pe baza documentelor pe care le are la dosar, conform procedurilor.

"Documentele medicale prezente la dosar ne-au condus la concluzia că persoana se încadrează într-o stare de boală, nu de handicap", a declarat dr. Dan Pârvulescu, şeful comisiei de evaluare medicală.

În urma refuzului de confirmare a handicapului, arădeanul şi-a pierdut indemnizaţia de persoană cu handicap şi dreptul la însoţitor personal, astfel că soţia acestuia a depus o contestaţie.

×