x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely: Modificările la taxa auto ar trebui aprobate prin ordonanţă de urgenţă, nu prin lege.

Borbely: Modificările la taxa auto ar trebui aprobate prin ordonanţă de urgenţă, nu prin lege.

de Mediafax    |    22 Iun 2011   •   08:56

Modificarile la taxa auto ar trebui aprobate prin ordonanta de urgenta, nu prin proiect de lege, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, aratand ca actul normativ care modifica actualul sistem de taxare pentru masini ar putea intra saptamana viitoare in dezbaterea Guvernului.

Actul normativ prevede ca reducerea taxei cu circa 30% si restituirea unei diferente de bani catre proprietarii de masini deja inmatriculate in tara.

La acest moment, modificarile la taxa auto sunt propuse spre adoptare prin proiect de lege, ceea ce poate intarzia intrarea in vigoare a noilor prevederi, deoarece parlamentarii, al caror aviz este obligatoriu pentru o lege, se vor afla in vacanta in intervalul iulie-septembrie.

Potrivit ministrului Mediului, proiectul de lege mai are nevoie de avizele ministerelor Justitiei si Finantelor pentru a intra in sedinta de guvern.

Borbely a precizat ca doar la Ministerul Justitiei proiectul de lege privind taxa auto ar putea fi transformat intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

"Dupa parerea mea ar trebui sa fie ordonanta de urgenta", a afirmat Borbely, prezent la inaugurarea primei statii de alimentare a masinilor electrice din Romania.

In prima faza de elaborare, proiectul de lege indica in mod distinct ca noile reguli privind taxa auto vor intra in vigoare la 1 iulie 2011, desi aceasta presupunea inclusiv obtinerea aprobarii Parlamentului intr-un interval extrem de scurt, de doar doua saptamani, in conditiile in care vacanta parlamentara incepe in luna iulie. Urgenta emiterii actului normativ era insa explicata in document atat prin nevoia reducerii nivelului de poluare, dar si prin evitarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene, prin abrogarea de urgenta a OU 50/2008 privind taxa auto.

Documentul a fost insa refacut in scurt timp prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fara sa fie avansat un alt termen, astfel ca momentul la care ar urma sa fie introdusa taxa auto redusa cu 30% si sa inceapa restituirea banilor a devenit incert.

Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege privind noua taxa auto si restituirea banilor trebuie aprobat atat de Guvern, cat si de Parlament. Vacanta parlamentara incepe insa in luna iulie si va dura pana in luna septembrie, astfel ca dezbaterile din legislativ asupra proiectului pot incepe cel mai devreme in toamna acestui an, in timp ce data de aplicare a prevederilor privind reducerea taxei si restituirea banilor este incerta.

Mai mult, procedura de restituire a banilor va fi stabilita prin norme metodologice, aprobate in termen de 30 zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.

×