x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bratarile doamnei Macovei

Bratarile doamnei Macovei

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    06 Sep 2006   •   00:00
Bratarile doamnei Macovei

Noul Cod de Procedura Penala, schimbat sub re-gimul Monica Macovei, intra de astazi in vigoare. Nici nu s-a uscat bine ti-paritura noii legi, ca mi-nistrul a pregatit deja modificarea… modificarii. Cu tot tacamul presupus de "efectul" fugii lui Omar Hayssam, ba chiar si in plus: de la "bratara" electronica de supraveghere pana la ascul-tarea si filmarea "suspectilor" timp de aproape un an, doar cu girul unui procuror.

Dupa disparitia lui Omar Hayssam, ministrul Justitiei s-a gandit sa ia masuri legislative de… prevenire. Vrea sa dea exclusiv pe mana procurorilor "monitorizarea" audio si video a persoanelor suspectate de planificarea unor infractiuni. Si nu o zi, doua, ci maximum 360 de zile. "Bratara" electronica de supraveghere nu lipseste nici ea din cadru.

Noul Cod de Procedura Penala, schimbat sub regimul ministrului Justitiei, Monica Macovei, intra de astazi in vigoare. Dar nici nu s-a uscat bine tiparitura noii legi, ca ministrul a pregatit deja modificarea… modificarii. Dupa ce in aceasta vara am ratat la mustata "recordul" de a avea in vigoare doua Coduri deodata, acum suntem in postura de a "repara" Codul de Procedura Penala, printr-o ordonanta de Guvern. Si asta la numai o luna de la adoptarea si publicarea lui. Proiectul contine multe masuri bune, desi aproape inaplicabile in sistemul romanesc, dar si unele prevederi discutabile ce ar putea da nastere unor abuzuri din partea autoritatilor judiciare.

CU CAMERA ASCUNSA! Doar in baza unor "indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni", suspectii vor putea fi inregistrati audio si video in spatiile publice chiar si 360 de zile. Si asta numai cu o simpla autorizatie emisa de un procuror. Astfel, actualul ministru al Justitiei revine asupra unei modificari dispuse in urma cu trei ani, tocmai ca urmare a hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Atunci s-a negat statutul de magistrat independent al procurorului si s-a hotarat ca judecatorul sa fie cel care autorizeaza masuri de acest gen. Filmarile si "ascultarile" pot fi facute si in spatiul privat, cu acordul persoanei care il detine sau care doar il foloseste. Adica, daca mergi in vizita la un "prieten" care si-a pus casa la dispozitie pentru monitorizare, poti sa te trezesti protagonistul unui film plin de scene din viata ta privata. Tot de la procuror putere si tot pentru aproape un an, daca devii suspect, poti fi filmat si inregistrat chiar de omul de langa tine, dupa ce acesta si-a dat acordul sa fie "captusit" cu camere ascunse si alte echipamente performante.

O alta noutate a viziunii ministeriale este aceea ca inregistrarile video si audio pot fi folosite si in alt caz decat cel in care a fost emisa autorizatia. Cu conditia ca din cuprinsul lor sa rezulte date sau informatii "concludente si utile" privitoare la pregatirea sau savarsirea unei alte infractiuni. Cu alte cuvinte, cu o singura autorizatie poti monitoriza bine mersi tot anturajul persoanei suspecte.

"BRATARA" ELECTRONICA. Functioneaza la americani si am vazut-o deseori in filme. O vom avea si noi incepand din iulie 2007, daca noul proiect al Monicai Macovei obtine girul Guvernului si ulterior confirmarea Parlamentului. Daca ai primit restrictia de a parasi tara sau localitatea, daca ai fost liberat conditionat sub supraveghere sau daca ti s-a amanat ori suspendat executarea pedepsei cu inchisoarea, organul judiciar poate sa-ti impuna sa porti permanent un "sistem electronic de supraveghere". Adica un fel de bratara care, o data ce ai depasit "perimetrul" permis, va incepe sa "cante" si le va "spune" urmaritorilor exact unde te afli. Desigur, pe langa adoptare, apare in plus inca o conditie pentru aplicarea masurii: dislocarea unor fonduri impresionante pentru asigurarea intregului "arsenal" necesar. Adica oameni specializati, sute de calculatoare, programe speciale, bani, multi bani, si totul in doar zece luni.

INTERDICTII MAI DURE. Ca un lucru bun, obligatia de a nu parasi tara ar putea deveni nu doar o masura formala ca si cea de sub puterea careia a fugit Omar. Persoana care a primit o astfel de interdictie va fi obligata sa nu se apropie de persoana vatamata ori de familia acesteia, sa nu ia legatura cu coautorii infractiunii sau cu martorii si expertii din cauza; sa nu mearga la spectacole; sa nu conduca vehicule si nici sa-si exercite profesia sau meseria in exercitarea careia a savarsit fapta.

HAOS: DE LA ANA LA CAIAFA
Ministrul propune si o masura prin care isi repara o greseala. Astfel, dupa ce a propus si obtinut ca dosarele de la parchetele inferioare sa nu mai poata fi preluate de cele ierarhic superioare, acum, Macovei s-a razgandit. Practic vrea sa readuca in vigoare un text pe care l-a abrogat. Astfel, de azi, potrivit CPP, parchetele superioare sunt obligate sa returneze toate dosarele pe care le-au preluat de la structurile inferioare. Daca se va opera "razgandirea", dosarele vor face insa cale-ntoarsa. De precizat ca aceasta preluare de dosare se facea din ordinul sefului parchetului superior. La vremea cand textul a fost abrogat, marele sef al procurorilor era Ilie Botos, intre timp demisionar. Acum, cand numirea noului procuror general este in mana sa, ministrul revine si vrea ca parchetele superioare sa poata din nou prelua dosare. E drept ca reforma justitiei s-a facut in viteza, sub presiunea integrarii la termen in Uniunea Europeana, dar asta nu scuza haosul pe care il provoaca in sistem incoerenta tavalugului legislativ. De altfel, potrivit judecatoarei Viorica Costiniu, presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului ar fi dat o nota scazuta calitatii procesului legislativ. "Domnia sa a precizat ca nu exista nici o condamnare la CEDO in care sa se fi retinut vreo eroare judiciara in sarcina magistratilor, ci mai degraba hatisul legislativ, legislatia fluctuanta si incoerenta", ne-a declarat Viorica Costiniu, presedintele AMR.

×
Subiecte în articol: observator