x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BUCUREŞTI, 2013 / Ilegal pe piaţă?

BUCUREŞTI, 2013 / Ilegal pe piaţă?

de Anca Aldea    |    Elena Stan    |    29 Ian 2009   •   00:00
BUCUREŞTI, 2013 / Ilegal pe piaţă?

Un anunţ, postat în urmă cu două zile pe pagina de internet a unei firme de arhitectură din Marea Britanie, a agitat spiritele la Bucureşti: “Turnul Dorobanţi a fost proiectat pentru a oferi o prezenţă simbolică în inima Bucureştiului.



Noul turn este o îmbinare unică a unei forme distincte, a unei structuri ingenioase şi a unor avantaje spaţiale pentru locuitul la înălţime. Puritatea acestei forme – o structură similară cu un diamant uşor înclinat – va fi o emblemă elegantă, atemporală din centrul Bucureştiului (...)”.

Britanica de origine irakiană Zaha Hadid, o profesionistă în materie de proiectare arhitecturală, câştigătoare a premiului pentru arhitectură Pritzker şi un om cu un portofoliu de invidiat, şi-a imaginat pentru buricul prăfuit şi aglomerat al Bucureştiului un bloc turn cu pereţi din sticlă, înalt de 200 de metri, care să adăpostească un hotel de 5 stele, o zonă cu apartamente de lux şi un cazino. Mastodontul de sticlă, care ar urma să fie construit în perioada 2008-2013, ar putea fi amplasat, potrivit proiectanţilor, “la intersecţia dintre Calea Dorobanţi şi strada Mihai Eminescu”.

REACŢII
Anunţul deja postat pe internet le-a luat prin surprindere pe autorităţile locale, care au obligaţia să ofere nişte lămuriri în acest sens şi să-şi asume responsabilitatea lor. Cum era de aşteptat, toţi au tăcut mâlc. Într-o primă fază, au reacţionat doar presa şi utilizatorii de pe grupurile de discuţii de pe internet. Pe forumul Bucureşti de pe Yahoo!, utilizatorii s-au declarat alarmaţi de ridicarea unui zgârie-nori în peisajul sumbru şi sărac al oraşului. Reacţii similare au şi membrii forumului de limba română SkyscraperCity.

TĂCERE SUSPECTĂ
Contactate de Jurnalul Naţional, autorităţile locale nu numai că s-au arătat surprinse de anunţul existenţei unui proiect arhitectural în centrul Capitalei, dar au şi recunoscut că nu ştiu nimic despre el. Nici de la Londra nu am reuşit să primim vreun răspuns. Firma Zaha Hadid Architects, pe site-ul căreia au fost postate primele informaţii cu privire la Dorobanţi Tower, nu s-a arătat dispusă să ofere informaţii despre construcţie. La solicitările repetate ale Jurnalului Naţional, serviciul de presă al firmei a răspuns doar cu promisiuni rămase nematerializate. Lucru cel puţin jenant pentru anvergura firmei şi pentru publicitatea făcută în jurul blocului turn din Bucureşti. Când vine vorba de beneficiarul proiectului Dorobanţi Tower, iţele se încurcă şi mai rău. Contactată în urmă cu două zile de Jurnalul Naţional, filiala din Bucureşti a firmei britanice Smartown Investments ne-a transmis, prin vocea lui Claudiu Ionescu, că informaţiile cu privire la proiectul zgârie-norului nu sunt corecte: “Noi suntem filiala unei companii multinaţionale, iar partea românească nu are cunoştinţă despre acest proiect.

E posibil ca o subsidiară să fi comandat repectivul proiect”, a spus reprezentantul Smartown Investment SRL.

×
Subiecte în articol: observator