x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucuresti - Elevi autisti evacuati in vacanta

Bucuresti - Elevi autisti evacuati in vacanta

de Anca Scarlat    |    10 Feb 2007   •   00:00
Bucuresti - Elevi autisti evacuati in vacanta

Cadrele didactice care se ocupa de o clasa de copii autisti au fost obligate miercuri dimineata sa paraseasca incinta Spitalului de Psihiatrie Titan. Clasa nu va mai functiona in cadrul stationarului de zi al spitalului, ci la Scoala Speciala nr. 3 din Bucuresti. Decizia a fost luata de conducerea spitalului cu o zi inaintea evacuarii. Iar rapiditatea punerii ei in practica i-a speriat pe parinti si pe profesori. Ei se considera inlaturati dintr-un spatiu propice recuperarii copiilor lor.

SOC. "Pentru copii este oricum foarte greu sa se acomodeze cu noile conditii si probabil vor avea un soc", spune Anca Tudose, una dintre mamele elevilor din clasa speciala. "Eu, sincera sa fiu, m-am cam invatat cu acest sistem, cu suturi in fund. Au mai incercat de cateva ori sa ne dea afara din spital. Si tot in vacanta." Parintii sunt speriati de viitorul copiilor, deoarece nu stiu in ce masura li se va putea acorda asistenta in cazul unei crize in timpul orelor de curs.

Dar medicii de la stationarul Titan, care i-au ingrijit pana acum, spun ca acest transfer le este benefic micutilor. "Temerile parintilor sunt nejustificate. La scoala au mai multe avantaje. In primul rand, spatiul mult mai mare decat cel de aici. Noi nu avem un loc in care sa ne putem desfasura activitatea de centru pentru autism. Suntem in situatia de a tine 19 copii cu varste intre 2 si 17 ani in cativa metri patrati, impreuna cu profesorii, parintii si personalul medical. Clasa a functionat doar in baza unei conventii verbale cu scoala", spune managerul spitalului, Violeta Manasi.

SCHIMBARE. Copiii vor ramane in continuare in evidenta spitalului. Vor putea fi adusi la stationarul de zi si vor beneficia de ingrijirea necesara. Doar orele de curs se vor muta la scoala. Rodica Urziceanu, medicul care i-a ingrijit pana acum, crede ca acolo vor avea mai multe conditii. Se vor putea integra in comunitate, inlaturandu-se astfel stigmatizarea lor.

×
Subiecte în articol: observator