x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bujorul, declarat floarea națională a României

Bujorul, declarat floarea națională a României

27 Sep 2022   •   18:05
Bujorul, declarat floarea națională a României
Sursa foto: Victor Stroe

Camera Deputaților a aprobat marți proiectul de lege privind declararea bujorului ca floare națională a României.

Proiectul a fost aprobat marți cu 180 de voturi pentru, 39 contra și 23 de abțineri. Legea a fost adoptată în Senat în luna iunie.

Potrivit proiectului, anual se va organiza la nivel național și local un Festival al bujorului, în care vor fi expuse diferite specii de bujor. De asemenea, proiectul prevede că autoritățile vor sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc.

Totodată, administrațiile locale vor organiza periodic expoziții florale care să marcheze bujorul ca floare națională a României, Consiliile Județene vor sprijini înființarea unor mini-grădini botanice în care bujorii să ocupe spații aparte, iar Consiliile locale vor amenaja alei pe care bujorul să fie floare peisagistică urbană.

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor proiectului, foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale, reprezentative pentru arealul geografic, pentru tradițiile și cultura acestora.

În Japonia, crizantema este floarea familiei imperiale, iar cireșul este floarea națională, Olanda are ca floare națională laleaua, Franța crinul alb, iar Spania garoafa roșie.

Conform aceleiași surse, horticultorii de la USAMV București susțin că bujorul are multiple semnificații pentru poporul român și că este specia cea mai potrivită pentru a fi declarată floare națională.

„Asociat în tradiția și cultura românească cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele, bujorul româneasc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații. Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile”, se mai arată în expunerea de motive.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bujor