x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgaria: Centrala “Belene”, reactivată

Bulgaria: Centrala “Belene”, reactivată

de Petio Petkov    |    04 Sep 2008   •   00:00
Bulgaria: Centrala “Belene”, reactivată

După 20 de ani de la începerea construcţiei şi 17 de la îngheţarea proiectului, miercuri, la Belene, a fost reluată în cadrul unei ceremonii oficiale construcţia celei de-a doua centrale atomoelectrice bulgare.

După 20 de ani de la începerea construcţiei şi 17 de la îngheţarea proiectului, miercuri, la Belene, a fost reluată în cadrul unei ceremonii oficiale construcţia celei de-a doua centrale atomoelectrice bulgare. Au participat primul-ministru Serghei Stanişev, miniştri, reprezentanţi ai concernelor “Atomstroiexport” (Rusia), “Areva” (Franţa) şi “Siemens” (Germania). Centrala va avea două reactoare ruseşti de tipul VVER, a cîte 1.000 de megawaţi fiecare.

 
RISCURI. Proiectul a primit, în decembrie 2007, aprobarea Comisiei Europene. Valoarea investiţiei este apreciată acum la 4 miliarde de euro, dar opoziţia de dreapta afirmă că va putea fi de două ori mai mare. Preţul unui kilowat/oră produs la Belene va fi de aproximativ 3,7 eurocenţi. Prima unitate urmează să intre în funcţiune în decembrie 2013, cea de-a doua – în iulie 2014.

Experţi ai Institutului de Geofizică a Academiei bulgare de Ştiinţe constată că zona Belene este cea mai potrivită din punct de vedere al seismicităţii, în timp ce ecologiştii din Partidul Verzilor avertizează despre riscurile proiectului, care le  depăşesc pe cele ale Centralei atomoelectrice de la Kozlodui.

×
Subiecte în articol: verde!