x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bush şi Brown, împotriva biocombustibililor

Bush şi Brown, împotriva biocombustibililor

de Alexandru Nastase    |    19 Apr 2008   •   00:00
Bush şi Brown, împotriva biocombustibililor
Sursa foto: Jim Young/

Preşedintele american, George W. Bush, şi premierul britanic, Gordon Brown, au afirmat în conferinţa de presă comună de joi, prilejuită de vizita la Washington a oficialului de la Londra, că ambele state sînt îm­potriva biocombustibililor

Preşedintele american, George W. Bush, şi premierul britanic, Gordon Brown, au afirmat în conferinţa de presă comună de joi, prilejuită de vizita la Washington a oficialului de la Londra, că ambele state sînt îm­potriva biocombustibililor, in­for­mează CNN. Potrivit celor doi lideri, expansiunea din ultimii ani a cultu­rilor din care se obţin biocarburanţi, în detrimentul celor pentru alimentaţie, a determinat scumpirea fără precendent a alimentelor, fapt care îngrijorează cele două guverne. Discursurile celor doi vin pe fondul unor idei ecologiste lansate de ambii în ultima perioadă. Pe de o parte, Bush a fost în sfîrşit de acord că schim­bările climatice re­pre­zintă o gravă problemă, care nu mai poate fi ignorată, iar America este gata să lupte împotriva acestui fenomen. Liderul de la Casa Albă a cerut măsuri concrete ca, pînă în 2025, America să îşi reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

 

ŢINTE NEREALIS­TE. Pe de altă parte, Gordon Brown s-a făcut remarcat în ultima perioadă printr-un discurs dur, dar argumentat împotriva biocombustibililor. Bazîndu-se pe studii realizate de cele mai prestigioase institute de cercetare şi universităţi britanice, Brown a avansat ideea că biocombustibilii au, pe termen lung, un efect extrem de nociv, şi nu unul benefic, aşa cum se credea. Totul în contextul în care Uniunea Europeană şi-a fixat ca, pînă în 2020, 10% din combustibilii folosiţi să fie biocarburanţi. Şeful Executivului de la Londra a declarat că va înainta Comisiei Europene studiile pe care le deţine şi va cere în mod imperativ ca ţintele UE să fie reduse, întrucît efectele pot fi devastatoare. “Trebuie să reacţionăm împreună îm­po­triva acestui fenomen care se do­ve­deşte periculos. Preţul alimentelor a crescut inacceptabil de mult în ultimii ani, deoarece cîmpuri de culturi alimentare au fost înlocuite cu plante pentru biocombustibili. Ame­rica şi Marea Britanie vor conlucra pe această temă”, a afirmat George W. Bush.

×
Subiecte în articol: verde!