x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cabinetul cu zece doctori şi un gimnast

Cabinetul cu zece doctori şi un gimnast

de Aniela Nine    |    10 Iul 2011   •   21:00
Cabinetul cu zece doctori şi un gimnast

Un doctor in contabilitate, langa care se asaza un doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor. Ceva mai incolo este locul unui doc­tor in economie, langa care sta un suav blond doctor in stiinte mili­ta­re. Doua scaune mai departe si vizavi, locul este rezervat unui doctor in drept, langa care se asaza unul in sociologie si un altul tot in drept. Sca­u­nul doctorului in agronomie este apropiat de cel al doctorului in chimie care este, totodata, si gimnastul de per­formanta al grupului. De la ceva dis­tanta sunt toti supravegheati si con­dusi pe drumul afirmarii politice de mai-marele intre doctori, cel in drept constitutional si institutii politice.

Este o altfel de imagine a Guvernului, focalizata pe pregatirea edu­catio­nala a ministrilor din Cabinetul Emil Boc, aflat la a sasea formula de prezentare. Pornind de la aceste specializari, figurile relevate ar trebui sa fie usor de identificat, dar lucru­ri­le nu stau chair asa, caci uneori specializarea ministrului nu are nimic de-a face cu domeniul pe care il pastoreste.

Mai-marele intre doctori, cu ates­tat de specialist in drept consti­tutio­nal si stiinte politice este, desigur, primul intre ministri, Emil Boc, specialist care si-a pus insa semnatura si pe cele mai multe acte guvernamentale declarate ca neconstitutio­na­le decat oricare alt prim-ministru vreodata.

Specialistul in contabilitate este ministrul insarcinat cu dirijarea treburilor financiare ale tarii, Gheorghe Ialomitianu, care si-a pregatit cariera de mai mare peste impozitele romanesti cu o lucrare de doctorat premonitorie: "Implicatiile sistemului de impozitare a veniturilor globa­le asupra organizarii si conducerii evidentei cheltuielilor si a veniturilor contribuabililor". Si, normal, unul din­tre doctorii in drept este la carmuirea treburilor Ministerului Jus­titiei, Catalin Predoiu trecandu-si in portofoliul un doctorat in drept comercial obtinut in 2004 cu cel mai bun calificativ, summa cum laudae. Doctoratul in agronomie ii apartine sefului de la Agricultura, Valeriu Ta­bara, iar cel in sociologie, noului mi­nistru al Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Dar daca doctorul in economie ne-am astepta sa il gasim, logic, la Ministerul Economiei, lucrurile nu stau chiar asa, titlul apartinadu-i mi­nistrului de la Mediu, Laszlo Borbely. Desigur ca nici suavul doctor blond in stiinte militare nu are nimic in comun cu militaria, Elena Udrea pastorind ministerul insarcinat cu dezvoltarea si turismul. In schimb, la conducerea Ministerului Apararii se afla un specialist in drept, Gabriel Oprea. Surpriza cea mai mare vine insa de la specializarea ministrului de Ex­ter­ne, Teodor Baconschi, care are tre­cut in CV un doctorat in antro­po­­lo­gie religioasa si istorie comparata a religiilor. Specializarea vine insa in exact linia studiilor avute de minis­trul Baconschi, care a absolvit in 1985 Institutul Teologic Universitar din Bucuresti.

Sportivul de performanta al Cabi­ne­tului se dovedeste a fi profesorul de chimie care a rescris DEX-ul cand a facut substantivul "coleg" de genul neutru: Daniel Funeriu, el fiind minis­trul cu o etapa interesanta in pre­ga­ti­rea educationala. Timp de sapte ani, actualmente ministrul Educatiei Daniel Funeriu a practicat... gimnastica de performanta, dupa cum reiese din CV-ul sefului de la invatamant. Ce-i drept, specializarea s-a facut la varsta copilariei, din clasa a II-a pana in clasa a VIII-a, dupa care tanarul Da­niel Funeriu a optat spre specia­li­za­rea in chimie, domeniu in care a obtinut si un doctorat. In portofoliul ministrul Educatiei intra insa si fostul Minister al Tineretului si Sportului, deci lui Daniel Funeriu s-ar putea sa-i foloseasca anii de gimnastica din scoala.

O alta nota de culoare a Cabinetului Boc, chiar daca ea nu se re­ga­ses­te si in CV, este data de ministrul In­ter­nelor, Traian Igas, care a reusit per­formanta de a da examenul de ba­calaureat la 24 de ani, dupa ce picase treapta a doua si a ajuns la scoala profesionala. Pentru a compensa, Igas a absolvit mai tarziu chiar trei facultati: Dreptul, ASE si Colegiul de aparare.

Lotului celor zece doctori li se ada­uga si alti trei masteranzi, care ad­ministreaza domenii la fel de nepotrivite cu specializarile lor. Astfel, ministrul Cseke Attila, in mainile caruia se afla sanatatea romanilor, este specializat in drept, avand un masterat in drept privat. In schimb, alti doi ministri, cel al Economiei, Ion Ariton, si cel al Comunicatiilor, Valerian Vreme, au ales sa se specia­li­zeze in administratie publica. Restul de patru ministri, Anca Boa­giu de la Transporturi, vicepremierul Marko Bela, ministrul de Interne Traian Igas si ministrul Culturii Kelemen Hunor, si-au oprit studiile la nivelul universitar. Ce-i drept, Kelemen Hunor a absolvit doua facultati, dupa Medici­na Veterinara urmand cursurile Fa­cultatii de Filosofie.

Cat de bine administreaza insa cei zece doctori, trei masteranzi si pa­tru absolventi de universitate afa­ce­­rile Romaniei, poate fi subliniat raportandu-ne la unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai: produsul intern brut pe locuitor. Prognozele facute de FMI aratau ca PIB-ul pe locuitor va reveni in Romania la nivelul din anul 2008 abia in 2013. Astfel, daca Romania avea in anul 2008 un PIB pe locuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scazut la 7.500 de dolari in 2009, respectiv 7.390 de dolari in 2010, se asteapta sa urce la 7.700 de dolari anul acesta, la 8.700 de dolari in 2012 si 9.800 de dolari in 2013.

×
Subiecte în articol: observator