Incepe o noua saptamana, dupa un week-end in care norii s-au rupt din nou peste Romania. In tabara de sinistrati Chiselet Rudarie, din Calarasi, ploaia a spalat iarasi corturile in care oamenii s-au adapostit de furia Dunarii.
Localnicii sunt acum ceva mai linistiti: terenurile care li se vor da in folosinta - cate 900 de metri patrati de familie - au fost pregatite si fiecare si-a mutat cortul pe bucata de pamant care i-a fost repartizata. Titluri de proprietate nu exista deocamdata, dar prefectura de Calarasi ne spune ca se lucreaza la asta. E un proces birocratic, prin care terenurile vor fi inregistrate in intravilan si atribuite, pentru a putea emite autorizatii de constructie pe ele.
Materialele au inceput sa soseasca si sunt depozitate la loc sigur pana cand intreaga cantitate necesara se va strange. Ciment, balast, BCA, fier beton, caramida si scandura, toate le vor fi impartite sinistratilor pentru
a-si ridica noile locuinte.
CALIFICARE. Oamenii spun insa ca au o problema - nu stiu sa construiasca o
casa! Le este teama ca, daca gresesc ceva, se vor trezi iar cu peretii la pamant. L-am contactat insa telefonic pe subprefectul de Calarasi, Cornel Coman, care ne-a spus ca vazute de la "judet", lucrurile stau putin altfel. Pentru sinistrati au fost organizate cursuri speciale de constructii si zidarie, cu ajutorul Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Munca. La final, toti cursantii vor primi si diplome in domeniu, recunoscute de toate autoritatile. Oamenii
si-ar dori, totusi, ca, pentru linistea lor, macar cativa maistri sa supravegheze lucrarile, atunci cand vor incepe sa-si ridice noile
case.
PREOCUPARE
"Nu-i putem lasa de
izbeliste. Mie imi
place comunitatea
asta, oamenii stiu sa se ajute. Chiar daca unii vorbesc despre ei ca despre cetateni de mana a III-a, fiindca sunt rromiâ¦" -
Gabriela Alexandrescu
Salvati Copiii - cea mai activa fundatie in Calarasi
|
DONATII. Alimentele sunt bine venite. La fel si hrana spirituala
|
Organizatia Salvati Copiii e unul dintre cei mai seriosi si implicati donatori care au ajuns in zona sinistrata din Calarasi. Inca din data de 15 mai, Salvati Copiii a infiintat in tabara Chiselet Rudarie un cort-gradinita, unde toti micutii care pana atunci se jucau in colb pot urma un proces educational aproape normal. Programul fundatiei conduse de Gabriela Alexandrescu e unul pe termen mediu si vizeaza orientarea acestor copii catre scoala, pe care in mod normal o ignorau. Educatoarea din sat a fost angajata sa-si petreaca dupa-amiezele cu ei, iar cortul-gradinita e alimentat permanent cu rechizite si jucarii. Pe langa rechizite, echipa de la Salvati Copiii a dus alimente de baza in valoare de 11.400 RON pentru 412 persoane: zahar, conserve de carne, ulei, orez, suc de rosii, biscuiti si apa. Pana acum, Salvati Copiii a trimis transporturi speciale familiilor de sinistrati - imbracaminte, incaltaminte, alimente, produse igienico-sanitare, paturi, rechizite si jucarii - in valoare de peste 52.000 RON.
Incepand de azi si pana la 7 iulie, o echipa formata din 12 psihologi si voluntari se vor deplasa zilnic in tabara Chiselet pentru evaluarea psiho-sociala a tuturor copiilor si familiilor sinistrate. Pe baza acestui studiu, Salvati Copiii va stabili masurile de protectie, reabilitare psihologica si asistenta sociala necesare.
"Eu cred ca acesti copii din zonele sinistrate au nevoie de educatie si in programa lor trebuie incluse informatii despre igiena si sanatate", spune Jan Bolling, specialist in situatii de urgenta al Organizatiei Salvati Copiii din Suedia.
Salvati Copiii s-a implicat intr-un proiect chiar mai amplu: reabilitarea scolii si a gradinitei dintr-o alta locatie greu incercata. Pana acum, pentru a le da o mana de ajutor sinistratilor din Calarasi si Dolj, organizatia a strans in total 3,3 miliarde de lei vechi, fond la care au contribuit partenerii din Suedia si Norvegia ai Aliantei Internationale Salvati Copiii, Banca UniCredit Romania si biroul local al American Express Bank.
ORICE AJUTOR CONTEAZA!
Daca si dvs. credeti ca puteti sa-i sprijiniti pe sinistrati, accesati
www.salvatiromania.com si aflati cum o puteti face. Initiatorii campaniei: Jurnalul National, Intelligent Media
Solutions, organizatiile neguvernamentale ASPIR si AIC si Avantaj Net va multumesc pentru interes.