La Ploieşti s-a dat tonul la examinarea pe computer a viitorilor şoferi. Un centru pilot care va arăta dacă este posibil ca de la 1 ianuarie 2008 să se renunţe in toate marile oraşe la vechile chestionare şi să se adopte sistemul computerizat. Pe lăngă eliminarea suspiciunilor de fraudare a examenului se dublează şi numărul celor testaţi zilnic.Â
De sămbătă, la Ploieşti funcţionează primul centru pilot din ţară de examinare pe calculator a candidaţilor care doresc să-şi ia permisul de conducere auto.El a fost dotat cu 16 calculatoare de ultimă generaţie şi are, deocamdată, caracter experimental.
Dacă lucrurile merg bine la această probă teoretică a examenului, cel mai tărziu de la 1 ianuarie 2008 se va renunţa in toate marile oraşe la vechile chestionare şi se va adopta sistemul computerizat. In afară de faptul că testarea la acest centru poate indepărta suspiciunile de favorizare a vreunui candidat, creşte, folosind-o, şi numărul candidaţilor care pot fi testaţi intr-o singură zi, de la 200 la 400.
CALCULATORUL ŞI CANDIDAŢII. Astfel intrăm, noi, romănii, şi din punctul de vedere al obţinerii permisului auto, in Europa. S-a terminat cu chestionarele săcăitoare, cu suspiciunile de favorizare a vreunui candidat, cu bunătate de timp pierdut pe la poliţie. Gata, acum cine n-are obţine carnetul de conducător auto doar mănuind calculatorul. E drept, vorbim doar despre proba teoretică. Dar, s-o luăm metodic. Iată ce trebuie să ştie despre această examinare un posibil candidat. Intăi, aşa cum ne-a spus şeful Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor Prahova, Ion Dan, cei care vor permis trebuie să se inregistreze. Apoi fiecare candidat primeşte căte un cod de bare individual, unic, cu ajutorul căruia se poate deschide testul teoretic, atunci cănd se aşază in faţa calculatorului. Atenţie, codul de bare este valabil numai pentru ziua in care a fost tipărit. Toate etichetele neasociate unui candidat intr-o zi se anulează informa-tic, automat. Căt despre codul de bare, acesta nu se poate folosi decăt la deschiderea, o singură dată, a unui singur test pentru categoria cu care a fost asociat. Apoi candidatul trebuie să orienteze codul de bare sub un cititor electronic incorporat in calculator. Pe urmă, rezolvă trei intrebări de acomodare cu sistemul informatic, abia apoi trece la rezolvarea testului propriu-zis. Monitorul calculatorului afişează in permanenţă numărul total al intrebărilor (26), dar şi pe cel al intrebărilor rămase, răspunsurile corecte şi răspunsurile greşite, căt a mai rămas din cele 30 de minute necesare testării. Candidatul poate să amăne sau să modifice ce a scris deja la un răspuns, doar apăsănd butoanele corespunzătoare acelui răspuns. Doar cănd crede că răspunsul e cel corect, il poate transmite către examinatori. Dar dacă cinci răspunsuri sunt greşite atunci calculatorul opreşte automat examinarea. Candidatul primeşte rezultatul examinării in clipa imediat următoare şi trebuie să elibereze calculatorul. Aici vine un alt candidat, cu un alt cod de bare. şi tot aşa.
AVANTAJE. "Dacă pănă acum nu reuşeam să examinăm mai mult de 200 de candidaţi pe zi, spune Ion Dan, acum avem posibilitatea să dublăm numărul acestora. Din octombrie, prahovenii vor putea fi examinaţi la proba teoretică fie la calculator, fie pe chestionare, clasic, ca şi pănă acum. Este o chestiune la latitudinea candidatului, el alege. Asta doar pănă la 1 ianuarie 2008, cănd, dacă se va hotări că sistemul este funcţional, va fi introdus in toată ţara. Noi credem că examinarea teoretică la calculator este benefică şi pentru candidat, şi pentru organizatori. Procedura este mai simplă, se elimină orice incercare sau suspiciune de fraudare a examenului".
Ca in Europa
La centrul pilot de la Ploieşti urmează să fie instruiţi toţi angajaţii DRPCIV. Aici există 16 calculatoare pentru examinarea teoretică a candidaţilor la permisul de conducere. O singură astfel de staţie, compusă dintr-o cameră web, un monitor Touch Screen şi un cititor de cod de bare, a costat peste 1.700 de euro şi inseamnă afilierea la normele europene de obţinere a permisului auto. Un astfel de centru funcţionează de căteva zile şi la Constanţa.Citește pe Antena3.ro