x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calendar ortodox

Calendar ortodox

23 Iul 2005   •   00:00

Saptamana 23-29 iulie

  • 23 S - Aducerea moastelor Sf. Sfintit Mucenic Foca; Sf. Mucenici Trofim si Teofil
  • 24 D - Sf. Mare Mucenita Hristina; Sf. Mc. Ermoghen; Duminica a 5-a dupa Rusalii (Vindecarea celor doi demonizati din Tinutul Gadarei)
  • 25 L - Adormirea Sfintei Ana; Cuv. Olimpiada si Eupraxia
  • 26 M - Sf. Sfintit Mucenic Ermolae; Sf. Mucenita Parascheva din Roma
  • 27 M - †Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon; Cuv. Antuza

    Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, doctor fara de arginti


    Acest sfant a trait pe vremea imparatului Maximian. S-a nascut in Nicomidia si a studiat medicina cu un doctor foarte priceput, Efrosin, iar mestesugul de a vindeca sufletul l-a invatat de la preotul Ermolae, care a inviat prin rugaciunea sa un copil muscat de naparca. Dupa ce a fost botezat de Ermolae, Pantoleon a primit darul de a vindeca bolile, dar nu umbla dupa castig, fiind numit si doctor fara de arginti. Un om vindecat de orbire, fiind intrebat de imparat cum s-a tamaduit, a raspuns ca Pantoleon l-a vindecat cu numele lui Hristos, in care si el crede. Capul celui vindecat a fost taiat, iar Pantoleon a fost dus in fata imparatului si, ramanand neclintit in credinta sa, a fost batut cumplit, si ars cu faclii, si chinuit in fel si chip. Pentru credinta sa, Domnul i s-a aratat imbarbatandu-l in chinuri, iar Sfantului i se parea ca a ramas cu el si in cazanul cu plumb incins in care era bagat. Cand s-a hotarat sa fie taiat cu sabia, Sfantul s-a rugat si un glas s-a auzit de sus numindu-l pe el Pantelimon in loc de Pantoleon, dupa care i s-a taiat capul. Impreuna cu el au fost decapitati si preotul Ermolae si insotitorii lui, Ermip si Ermocrat.

  • 28 J - Sf. Apostoli si Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena
  • 29 V - Sf. Mucenici: Calinic, Mamant si Veniamin; Sf. Mucenita Teodota, cu fiii sai.

    RUGACIUNE CAND INTRI IN BISERICA. Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: In casa Domnului voi merge. Iar eu intru multimea indurarilor tale, Doamne, voi intra in casa Ta; inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta; povatuies-te-ma cu dreptatea ta, pentru vrasmasii mei indrepteaza inaintea Ta calea mea, ca fara alunecare sa preaslavesc o Dumnezeire: pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
  • ×
    Subiecte în articol: credinta