x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie - Europenii reinventează străzile

Campanie - Europenii reinventează străzile

de Anca Aldea    |    17 Sep 2007   •   00:00
Campanie - Europenii reinventează străzile

Sute de oraşe europene işi deschid astăzi porţile celei de-a şasea ediţii a Săptămănii Mobilităţii Europene. Evenimentul are ca temă centrală "Reinventănd străzile" şi ca obiectiv principal incurajarea autorităţilor locale de a aloca spaţii mai largi traficului nemonitorizat şi pietonilor, precum şi echilibrarea spaţiului destinat traficului rutier.

Iniţiativa, lansată in 2002 de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală de Mediu, deschide calea unei sfere largi de activităţi şi reprezintă o platformă pentru autorităţile locale pentru promovarea politicilor existente referitoare la mobilitatea urbană, la conştientizarea populaţiei cu privire la efectele negative ale folosirii in exces a mijloacelor poluante de deplasare, la stabilirea de parteneriate cu beneficiarii, la participarea in cadrul campaniilor desfăşurate la nivel european, precum şi la lansarea unor noi politici şi măsuri pe termen lung.


DE LA BUCUREŞTI... IN OCCIDENT. Din Romănia s-au inscris, anul acesta, 94 de oraşe, plasăndu-ne pe locul al cincilea in Europa. La Bucureşti, ministrul Attila Korodi a promis o săptămănă trepidantă, continuăndu-şi astfel campania de conştientizare a locuitorilor Capitalei de a folosi bicicleta şi mijloacele de transport in comun in locul autoturismelor.

Edilii oraşului elveţian Geneva au o săptămănă incărcată. Astăzi ei propun acţiunea "Luni seară pe patine" pentru amatorii de role. Miercuri va avea loc "Patima cititului", eveniment unde invitaţii vor asculta două balade in timp ce se plimbă pe jos sau cu bicicleta prin oraş. Ziua de joi este dedicată in exclusivitate persoanelor cu dificultăţi de deplasare; se vor organiza plimbări lejere şi o dezbatere cu specialişti. Vineri, publicul este invitat să afle beneficiile mersului pe jos; tema centrală a zilei se numeşte "Pe jos spre şcoală" şi se vrea o incercare de convingere a oamenilor de necesitatea de a-i incuraja pe copii să meargă căt mai mult pe jos, organizat, in grupuri mai mici sau mai mari, sub supravegherea unuia sau mai mulţi părinţi. Tema zilei de sămbătă o continuă pe cea de vineri, numindu-se "In oraş fără maşină". Localnicii vor pune "sechestru" pe străzile pe care locuiesc, vor organiza jocuri şi vor proiecta animaţii tematice.

Organizatorii londonezi şi-au propus, pentru această ediţie a Săptămănii Mobilităţii Europene, să propună publicului o plimbare cu bicicleta pe o distanţă de circa 14 kilometri de-a lungul Tamisei.

×
Subiecte în articol: verde!