x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie - Marea nu se ineaca in droguri

Campanie - Marea nu se ineaca in droguri

de Simona Ecovoiu    |    Miruna Mihalcea    |    02 Aug 2005   •   00:00
Campanie - Marea nu se ineaca in droguri

Pe Litoralul romanesc, un grup de 60 de tineri voluntari desfasoara o ampla campanie impotriva consumului de droguri. In acest scop, romanii au fost instruiti de belgieni, care au desfasurat o actiune similara pe litoralul spaniol.

In contextul cresterii galopante a procentului de tineri consumatori de droguri, Salvati Copiii si Agentia Nationala Antidrog au demarat, pe Litoral, o ampla campanie de informare asupra riscurilor dependentei de stupefiante.

La prima vedere, bannerele imprastiate pe plaja care anunta victorios ca marea este singura noastra dependenta sunt in perfect acord cu bucuria si intentiile fiecarui turist. Insa in spatele ideii de distractie estivala, mesajul transmis de o echipa de tineri voluntari este cu mult mai profund: lupta impotriva consumului de droguri in randul adolescentilor.

ORGANIZARE. "Salvati Copiii", in parteneriat cu "Agentia Nationala Antidrog", desfasoara pentru prima data pe litoralul romanesc o ampla campanie de informare si sensibilizare a tinerilor, in vederea prevenirii consumului de alcool, tutun si stupefiante. Nu mai putin de 60 de tineri voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani au beneficiat de pregatire de specialitate asigurata de o organizatie de profil din Belgia. Pe litoralul spaniol a avut loc o campanie similara, asa incat nu exista nici un motiv pentru care romanii sa nu profite de succesul belgienilor. Campania autohtona, sustinuta de tineri voluntari romani, e indreptata catre semenii lor de aceeasi varsta, pe care vor sa-i convinga sa aleaga un stil de viata sanatos si carora le ofera diverse alternative de distractie, in locul interminabilelor "baute" si-al sesiunilor extravagante de "pipat ierburi".

SFARSIT. Consumul de stupefiante inseamna moarte sigura

DESFASURARE DE FORTE. Campania antidrog "Marea: singura noastra dependenta" se desfasoara pe intreg litoralul, pe plajele din Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia si Vama Veche. Turistii vor beneficia de sfaturile si informatiile oferite de voluntari la standurile special amenajate pana pe data de 21 august, zilnic, intre orele 10:00-12:00 si 16:00-19:00.

Pliantele oferite gratuit de organizatorii campaniei contin o gama foarte variata de informatii, de la riscuri si modalitati de prevenire a consumului de droguri pana la consecintele grave pe care depedenta si traficul de stupefiante le implica, atat din punct de vedere al sanatatii fizice si psihice, cat si din punct de vedere al prevederilor legale. Psihologii ofera indicii pentru a descoperi daca propriul copil e afectat de aceasta problema, precum si sfaturi in privinta modelului de comportament care trebuie adoptat.

ALTERNATIVE. Pentru a atrage atentia tinerilor veniti in vacanta, in programul estival au fost incluse concursuri cu premii: fotbal pe nisip, volei, intreceri. Insa cea mai atragatoare propunere venita din partea organizatorilor, in perfecta concordanta cu tema campaniei, o reprezinta posibilitatea oferita tinerilor de a transmite propriul mesaj impotriva drogurilor. La fiecare centru de informare de pe plaja exista un panou unde oricine poate scrie un slogan menit sa-i convinga pe consumatorii de droguri sa renunte, iar pe cei care inca n-au incercat asa ceva, nici sa n-o faca vreodata.

ALARMA! Statisticile in privinta consumului de droguri in randul tinerilor sunt ingrijoratoare. Peste 6,3% dintre cei dependenti sunt minori, iar varsta la care incepe consumul de droguri a scazut la 12-13 ani. In licee, numarul consumatorilor de marijuana si amfetamine s-a dublat fata de anul 1999, iar consumul de Ecstasy s-a triplat fata de acelasi an de referinta.

In privinta consumului de tutun, acesta a crescut cu 11% fata de ’99, iar cel de alcool, cu 2,5% fata de 2003. Si mai ingrijorator este faptul ca, in Romania, exista 24.000 de utilizatori de droguri injectabile. Toate acestea fac ca, pe termen mediu, sa creasca incidenta HIV/SIDA, a hepatitei A, B si C, a tuberculozei si a altor boli transmisibile. Iar Litoralul este cel mai potrivit loc pentru a trage un semnal de alarma, avand in vedere ca numerosi tineri aleg sa-si petreaca vacanta aici, unde acestia interactioneaza mai lesne, influentandu-se reciproc si ajungand, constient sau nu, sa imite reactiile celor din anturaj. Incurajator este faptul ca aceasta initiativa se bucura de un real succes in randul tuturor turistilor, tineri si adulti deopotriva. Standurile sunt in permanenta vizitate de persoane interesate de informatii, pliante si materiale specializate. Parintii sunt preocupati, in general, de semnele care atrag de atentia ca cineva consuma stupefiante, iar tinerii, curiosi, doresc sa afle pericolele la care s-ar supune in caz ca…

VOLUNTARI. Catalin Badarau e unul dintre cei implicati activ in lupta antidrog. Si-a descoperit "vocatia" in urma unui reportaj socant urmarit la televizor, in care un grup de voluntari legati cu lanturi de busteni grosi militau impotriva defrisarilor masive, in timp ce autoritatile le aplicau lovituri crunte. "Atunci mi-am zis ca nu pot sta cu mainile-n san si am decis ca la noi principala problema cu care se confrunta tinerii sunt drogurile. Asa ca iata-ma aici!", ne povesteste Catalin. "Ne plimbam printre turisti si incercam sa le oferim celor interesati toate informatiile, iar bucuria e si mai mare atunci cand reusesti sa le atragi atentia celor care refuza initial sa te asculte. La un moment dat, explicam catorva tineri riscurile consumului de droguri. Altii ne-au auzit si au inceput sa strige-n gura mare ca spunem prostii. Insa, cu calm si rabdare, i-am facut sa ne asculte si, culmea, sa ne ceara si ajutorul!"

AUTODISTRUGERE
"Din nefericire, in loc sa vada si sa cunoasca frumusetea vietii, prea multi tineri din ziua de astazi aleg sa traiasca intr-o lume iluzorie, autodistrugandu-se incetul cu incetul" - Anca voluntar, 20 de ani

LIBERTATE
"Trebuie sa-i lamurim pe cei de varsta noastra ca drogurile nu ii fac mai inteligenti, mai frumosi sau mai cool. Ei vor sa fie mai liberi, dar cu droguri se inrobesc singuri" - Cristina voluntar, 18 ani
×
Subiecte în articol: observator droguri tineri