x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie pe banii statului

Campanie pe banii statului

08 Apr 2009   •   00:00

Nici nu a început bine campania pentru alegerile europarlamentare că miniştrii Cabinetului Boc au şi început să promită câte în lună şi în stele şi să atace predecesorii.



Aflat într-o vizită la Cernavodă, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a transportat ziariştii de la Bucureşti pe cheltuiala Nuclearelectrica, pentru a susţine o conferinţă de presă la sediul PD-L din micul oraş. Aici, Videanu a anunţat schimbări în sistemul energetic şi a promis că atât reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi cea de-a doua centrală nucleară a ţării vor fi realizate înainte de termenul fixat iniţial.
Clădirea sediului PD-L, aflată vizavi de un gard vopsit galben pe care scria "Gard renovat de tineretul liberal", i-a oferit ministrului spaţiu de lansare a noilor idei. De aici, Videanu l-a acuzat pe predecesorul său, liberalul Varujan Vosganian, de "deturnare de fonduri" şi s-a contrazis cu ziariştii pe tema profiturilor Oltchim.

Videanu şi-a început discursul spunând că EnergoNuclear, societatea mixtă formată din Nuclearelectrica şi 6 investitori occidentali, care va construi reactoarele 3 şi 4, are deja un capital social subscris de 5 milioane de euro. Având în spate stema portocalie a PD-L, Videanu a declarat sus şi tare că "vrea să implice companiile din subordinea ministerului său în rezolvarea problemelor sociale ale comunităţilor locale".

Antepronunţare
În particular, el se referea la modernizarea sistemului de distribuţie a căldurii în Cernavodă, problema spinoasă între Nuclearelectrica şi Primărie. Nuclearelectrica spune că deja participă prin programe sociale la dezvoltarea oraşului. Primăria, în schimb, a introdus o taxă de 20 de milioane de euro, pe care Nuclearelectrica trebuie să o plătească anual. Deşi, actualmente, situaţia a ajuns în instanţă, Videanu se antepronunţă şi spune că o decizie pozitivă pentru Primăria Cernavodă ar fi "un precedent periculos", pentru că ar da posibilitatea fiecărei comunităţi locale să introducă astfel de taxe producătorilor de energie de pe teritoriul lor.

"Nu insistaţi!"
Mai departe, Videanu s-a lăudat cu noua strategie de restructurare a producătorilor de energie, care este gata, dar a cerut ziariştilor "să nu insiste cu întrebările". Când discuţia a revenit la acest subiect, Videanu a prezentat cele trei principii pe care se bazează restructurarea. Primul şi al treilea n-aduc nimic nou: valorificarea resurselor energetice de bază (apă, gaze, ţiţei, cărbune, uraniu) şi asigurarea unei pieţe concurenţiale reale. La punctul al doilea însă, Videanu a argumentat că numai România, din toată Europa, are monoproducţie, adică societăţi care produc numai un tip de energie electrică, ori hidro, ori termo, ori nucleară. Întrebat dacă asta înseamnă că Hidroelectrica sau părţi din aceasta vor fi incluse în alte companii, Videanu a motivat că noua restructurare va fi prezentată în viitoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi de aceea nu vrea să prezinte detalii, de teamă ca "băieţii deştepţi" să nu aibă acces la informaţii până când Videanu nu capătă sprijin politic pentru măsurile propuse. Tot despre sectorul hidro, Videanu a anunţat că hidrocentralele aflate în construcţie, dar neterminate vor fi concesionate către investitori. În privinţa proiectului de hidrocentrală pe Dunăre, care urma să fie realizată împreună cu Bulgaria, s-a constatat că "ridicarea nivelului apei va duce la reducerea producţiei la Porţile de Fier 1 şi 2".

Acuzaţii de deturnare de fonduri
Revenind la sectorul nuclear, Videanu a spus că se va face o nouă analiză pentru a vedea dacă devizul de 4 miliarde de euro pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă este corect estimat. Oricum, Videanu l-a acuzat pe Vosganian că majorarea participaţiei Nuclearelectrica de la 20% la 51% s-a făcut pe baza unui motiv "pueril". În 2008, Vosganian motiva majorarea prin faptul că populaţia agreează un control al statului în acest domeniu. După aceea, Videanu l-a acuzat pe predecesorul său şi de "deturnare de fonduri", pentru că "în Fondul de Dezvoltare nu mai e nimic". În acest Fond trebuia să fie banii din privatizarea BCR şi a altor societăţi, în total 11 miliarde de lei. Jurnalul Naţional a prezentat că, din acest fond, Nuclearelectrica trebuia să investească 800 de milioane de euro la realizarea unităţilor 3 şi 4.

Luminat de ziarişti
Videanu a mai spus că FMI a cerut monitorizarea societăţilor cu probleme, iar în ministerul condus de el ar fi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Compania Naţională a Huilei (CNH), deoarece acestea primesc anual subvenţii. Întrebat fiind despre Oltchim, pentru care Comisia Europeană trebuie să îşi dea acordul la transformarea unei creanţe către stat de 150 de milioane de euro în acţiuni, Videanu a spus că Oltchim "a fost profitabil în ultimii patru ani". El a mai amintit că Ministerul Finanţelor analizează datoriile CNH şi ale altor companii către stat, "deoarece foarte multe n-ar putea plăti". Cireaşa de pe tort a venit după ce Videanu, acuzat în repetate rânduri că a favorizat mafia imobiliară pe când era primar al Bucureştiului, a pozat în salvator al Braşovului de rechinii imobiliari. "Vom separa cele 100 de hectare de teren de la IAR Ghimbav şi vom construi pe ele un aeroport împreună cu Aeroclubul Român şi Primărie", a spus Videanu.
La final, contrazis fiind de ziarişti, care i-au arătat că în 2008 Oltchim a avut pierderi de 225 milioane de lei, dublu faţă de 2007, Videanu i-a telefonat lui Constantin Roibu, preşedintele-director general al combinatului vâlcean, pentru a vedea situaţia exactă. Ziariştii au avut dreptate.
 

×
Subiecte în articol: observator videanu nuclearelectrica