x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canalul Bistroe - Jurnalul a induplecat Comisia Europeana

Canalul Bistroe - Jurnalul a induplecat Comisia Europeana

17 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
In urma numeroaselor articole publicate in Jurnalul National, reprezentantii Comisiei Europene au aratat la reuniunea internationala desfasurata la inceputul acestei saptamani la Kiev ca respectivele prevederi trebuie modificate in regim de urgenta.
ALEXANDRU NASTASE

SFIDARE. In ciuda celor 11 tratate de mediu si a celor 4 conventii de navigatie incalcate, "Bistroe" merge mai departe
In urma numeroaselor articole publicate de Jurnalul National, care a prezentat pe larg una din prevederile Planului, referitoare la navigatia pe Dunare, reprezentantii Comisiei Europene au aratat la reuniunea internationala desfasurata la inceputul acestei saptamani la Kiev ca respectivele prevederi trebuie modificate. Oficialii europeni au afirmat din nou ca UE nu sustine in nici un caz proiectul canalului Bistroe, dar au admis ca un paragraf din tratat trebuie modificat, exact acela prezentat de Jurnalul National si preluat de alte publicatii.

PROIECTUL CONTINUA. In cadrul aceleiasi reuniuni, Ucraina a lasat sa se inteleaga ca nu va renunta sub nici o forma la proiectul Bistroe. Kievul intentioneaza sa organizeze in vara, tot sub egida conventiilor internationale, un nou summit in care sa prezinte in detaliu faza a doua a proiectului canalului ucigas Bistroe. Oficialii internationali au acceptat insa la propunerea delegatiei romane, condusa de guvernatorul Virgil Munteanu, organizarea a doua work-shop-uri pregatitoare despre proiect, unul in Ucraina, la Odessa iar celalalt la Tulcea.

ACORDURI PESTE ACORDURI. Guvernatorul a obtinut acordul international pentru ca la aceste reuniuni de lucru sa se studieze impactul primei faze a proiectului, precum si, cel mai important, cele trei studii de impact realizate pana acum de ucraineni, doar unul facut public. Reprezentantii conventiilor internationale au precizat insa ca, indiferent de cat de multe reuniuni va cere Kievul, nu vor fi de acord cu inceperea fazei a doua a lucrarilor daca Ucraina nu va tine cont de toate recomandarile si rezolutiile adoptate pana acum. De asemenea, expertii internationali au precizat ca faza a doua a canalului de mare adancime Dunare - Marea Neagra nu va incepe decat daca toate partile implicate, inclusiv Romania, vor fi de acord cu acest proiect.

PARAGRAFUL CU PRICINA
La sfarsitul lunii trecute, sub titlul "UE sprijina Canalul Bistroe", Jurnalul National a publicat un material in care erau prezentate in exclusivitate cateva dintre prevederile Planului comun de actiune semnat intre Uniunea Europeana si Ucraina. Unul dintre paragrafe, cel care urmeaza sa fie modificat, arata ca ambele parti, UE si Ucraina, "vor participa activ la promovarea Dunarii in scopul folosirii intregului ei potential ca una dintre coloanele vertebrale ale transportului pe caile navigabile interioare europene". Cu alte cuvinte, UE dadea unda verde Ucrainei pentru construirea Canalului Bistroe in Delta Dunarii, autoritatile de la Bucuresti nereactionand in nici un fel.
×
Subiecte în articol: observator bistroe