x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Când trebuie să montăm cauciucurile de iarnă. Ce amenzi riscă şoferii care nu au astfel de cauciucuri

Când trebuie să montăm cauciucurile de iarnă. Ce amenzi riscă şoferii care nu au astfel de cauciucuri

30 Dec 2015   •   10:29
Când trebuie să montăm cauciucurile de iarnă. Ce amenzi riscă şoferii care nu au astfel de cauciucuri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

După perioada cu temperaturi de primăvară, de care am beneficiat în ultima perioadă, iarna s-a instalat în toată ţara. Orice şofer surprins cu cauciucuri de vară când pe drum este strat de zăpadă sau polei va fi sancţionat conform CODULUI RUTIER. Amenda pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă este una consistentă.

Codul Rutier arată că, în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă. Ordonanța de Guvern prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Astfel, daca porniţi la drum pe zăpadă cu cauciucuri de vară riscati pana la 1.600 de lei amenda.

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

×
Subiecte în articol: cauciucuri de iarna