România va trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie, în noaptea de 27 spre 28 martie 2021. Atunci, ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Țara noastră nu a notificat încă autoritățile europene dacă va renunța sau nu la schimbarea orei.
În noaptea de 27 spre 28 martie vom da, din nou, ceasurile înainte, astfel ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene.
Până în anul 2021, România, la fel ca şi restul statelor Uniunii Europene, trebuie să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă. Dacă ora de iarnă prezintă dezavantaje pentru cei care merg la serviciu sau la şcoală la primele ore ale dimineţii, opinia majoritară a specialiştilor este că ora de vară este de preferat.
În cazul României, o hotărâre în acest sens va depinde mai mult de decizia celorlalte state europene, fiind în interesul economic al ţării noastre să nu existe un decalaj de fus orar prea mare faţă de celelalte state. De altfel, în Parlamentul României se află încă de anul trecut o propunere legislativă pentru renunţarea la ora oficială de vară. Astfel, dacă va fi aprobată, ţara noastră va rămâne tot timpul la ora de iarnă. Marea majoritate a experţilor susţin însă adoptarea orei de vară pe motiv că e de preferat să crească timpul de lumină după-amiaza şi seara.
Trecerea la ora de vară
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27/28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Astfel, țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba pentru ultima dată ceasul în ultima duminică din martie a anului 2021.
Noi schimbări la nivel european: Se renunţă la ora de vară
2021 ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora. Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune oprirea schimbării sezoniere a orei, dar statele membre pot decide în privința fusului orar propriu, potrivit News European Parliament.
Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a lui 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.
Comisia Europeană va solicita statelor membre să-şi coordoneze deciziile astfel încât aplicarea orei de vară în unele ţări concomitent cu ora de iarnă în altele să nu perturbe funcţionarea pieţei unice europene, în special în sectorul transporturilor. În acest sens, CE a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.
UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente.
Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.
Ideea trecerii la ora exactă de vară îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.
În Europa, Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au aplicat ora de vară, în timpul Primului Război Mondial, în scopul economisirii rezervelor de cărbune.
În România, începând din 1998 trecerea la ora de vara se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.