x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cantemir, cuceritorul Veneţiei

Cantemir, cuceritorul Veneţiei

de Simona Lazar    |    13 Feb 2012   •   10:01
Cantemir, cuceritorul Veneţiei

Dupa ce in 2008, ca invitat de onoare, Romania a starnit ropote de aplauze si valuri de aprecieri pentru prestatia artistilor nostri, anul acesta am reusit iarasi sa atragem simpatia venetienilor si a oaspetilor acestora. Festivalul de muzica balcanica "Dimitrie Cantemir" (10-13 februarie 2012) a adus in lojele Teatrului La Fenice spectatori imbracati in costume de settecento, cu luminoase masti pe figura. Iar pe scena au evoluat patru prestigioase ansambluri muzicale, care de mai bine de un deceniu exploreaza si promoveaza compozitiile notate in manuscrisele cantemiriene.

Si daca Venetia carnavalesca parea usor amortita zilele trecute - temperaturile constant sub zero grade si zapada usoara care a acoperit stradelele si canalele Serenissimei in noaptea de sambata spre duminica ridicand semne de intrebare cu privire la cateva dintre evenimentele principale ale Carnavalului din acest an - serile muzicale propuse de Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica "Nicolae Iorga" au incantat. Jordi Savall & Hesperion XXI (Spania), formatia Maraghi (Italia), formatia Bezmara (Turcia) si Grupul Anton Pann (Romania) sunt protagonistele celor patru seri cantemiriene.

Festivalul a debutat vineri cu momentul decernarii unor inalte distinctii ale statului roman, intr-un cadru festiv, emotionant. Cei doi mari artisti omagiati cu acest prilej sunt Cristiano Chiarot - presedintele Teatrului La Fenice - si muzicianul spaniol Jordi Savall. "Inaltele distinctii au fost acordate in semn de recunoastere a meritelor lor deosebite in promovarea culturii si a imaginii Romaniei", afirma directorul IRCCU Venetia, dl Rudolf-Mihai Dinu.

Despre momentul in care a descoperit personalitatea poliedrica a lui Dimitrie Cantemir, Jordi Savall ne declara intr-un interviu: "Trebuie sa-i multumim lui Dimitrie Cantemir pentru faptul de a fi scris «Tratatul de stiinta a muzicii» si a fi fixat notele si ritmul muzicii, stabilind reguli foarte complicate. Am fost foarte surprins acum 10 ani, cand am descoperit Tratatul, si mi-a fost la inceput foarte greu, dar mi-a placut sa-l studiez pe Dimitrie Cantemir, pentru ca am vazut in el un inventator al unui sistem de notare a muzicii si un istoric al muzicii otomane. Am un respect deosebit pentru acest print roman si pentru activitatea sa de carturar, care acopera mai multe domenii umaniste". Vom publica, in zilele urmatoare, pe larg, acest interviu, precum si pe acela cu presedintele Teatrului La Fenice, teatru pe scena caruia, de-a lungul timpului, au excelat o multime de interpreti romani (sa reamintim doar ca in toamna anului trecut pe aceasta scena s-a interpretat, in prima auditie (!), o piesa pentru vioara compusa de George Enescu).

In loja imperiala a teatrului s-a aflat si vicepresedintele Academiei Romane, dl acad. Marius Sala, care ne-a declarat: "Alegerea Venetiei ca loc in care sa se produca un astfel de festival e binevenita, pentru ca toata istoria Venetiei n-a fost altceva decat o pendulare intre Orient si Occident, asa cum si preocuparile culturale ale lui Cantemir au pendulat intre Est si Vest".

×