Ca simbol al prieteniei ce uneste Europa si Asia, Romania si Kazahstan, la Muzeul National de Geologie din Bucuresti a fost organizata expozitia cu tablouri premiate de UNESCO, "Astana – Capitala viitorului. Patrimoniul umanitatii".
Un numar de peste 15 tablouri, care reprezinta imagini cu cele mai importante monumente arhitecturale din capitala Kazahstanului, au alcatuit expozitia "Astana – Capitala viitorului. Patrimoniul umanitatii" la sfarsitul lunii aprilie, in Bucuresti. Tablourile, premiate de UNESCO, cuprind imagini cu anumite constructii importante si apreciate in plan international, cum ar fi Casa Mondiala a Religiilor, Palatul Pacii, Khan Shatyr, edificii care au propulsat orasul intre primele 30 din lume.
"Multe dintre imagini sunt reale, insa unele dintre ele sunt gandite pentru a fi elaborate in viitor. Astana este o zona interesanta, economic vorbind, si are o populatie extraordinara. Acolo, totul e nou, ideea de mahala care se poarta la noi nu exista la ei. Vizitatorii care vin la aceasta expozitie vin pentru spectaculosul unor forme de arhitectura unde nu te asteptai sa le vezi, adica la marginea Siberiei. Este lumea aceea a orientului, care este dincolo de orice inchipuire", au spus organizatorii.
Expozitia a avut ca scop prezentarea, in premiera, publicului romanesc impresionantul oras-capitala a Kazahstanului (primul oras din Asia Centrala prezentat international) si ilustrarea importantei strategice a relatiei Romania – Kazahstan, dar si pentru a arata infratirea intre cele doua orase. In plus, astfel se doreste exprimarea sprijinului tarii noastre pentru alegerea Astanei drept gazda a Expozitiei Internationale Expo2017, pentru care si-a ales tema "Viitorul Energiei".
Astana inseamna "capitala" in limba kazaha. Se incadreaza in topul celor mai noi orase ale lumii, devenita capitala a Kazahstanului la 10 decembrie 1997. Peste 432 de companii din lume au dat dovada de cooperare mondiala in constructia proiectului – o capitala pentru viitor. Aceasta a fost construita de doi dintre cei mai mari arhitecti ai mileniului (Kisho Kurokawa si Norman Foster), urmand ca in anul 1999 sa primeasca Premiul UNESCO – Oras al Lumii.